dimarts, 15 de març del 2011

Coses i gent de l'Empordà, de Joan Guillamet. Un llibre que he de tornar a Cantallops!

Exemplar del llibre "Coses i gent de l'Empordà", de Joan Guillamet
"Coses i gent de l'Empordà" (Editorial Selecta, 1972), de Joan Guillamet, fill predilecte de Figueres, entre molts altres honors, va ser una de les fresques lectures estivals de Cantallops.

El llibre, Premi Catalònia 1971, és un interessant viatge per la geografia, la cultura, la meteorologia, els costums i la gent de l'Empordà: del dijous, mercat a Figueres, a l'òpera bufa a Cap de Creus, passant pels itineraris del romànic i del capvespre, el bressol dels taps, l'art d'esquivar els cops de sabre i acabant amb tramuntanades vàries: la poètica, la musical, la dels astres, la de la història local, la de l'esport... sense deixar de banda la pintura, de la mà de Ramon Reig, ni oblidant un empordanès de Granada... Federico García Lorca...

Aquest és un dels molts llibres que, relacionats amb l'Empordà o no, fan vida a la casa que la meva mare té a Cantallops... A l'estiu del 2008 vaig agafar el llibre i me'l vaig endur a Sarrià de Ter, doncs volia repassar-ne alguns fragments en motiu del nomenament de Joan Guillamet com a fill predilecte de Figueres.

Ahir, després de llegir aquesta interessant entrevista que li va fer al diari El Punt el periodista figuerenc Narcís Genís, en la qual parlen d'aquest llibre, el vaig tornar a tafanejar... I vaig pensar que ben mirat ja seria hora que el tornés al seu lloc, a l'Empordà, a Cantallops!

Si res no hi impedeix, podré tornar-lo a Cantallops aquest proper diumenge...

Us deixo amb un fragment de l'entrevista de Narcís Genís a Joan Guillamet:

El seu llibre Gent i coses de l'Empordà, és un reflex de la gent del país, les seves costums, i d'alguns personatges?
No hi havia posat aquest títol, m'el va canviar l'editor. Després vaig publicar Vent de tramuntana, gent de tramuntana, en el qual explico comla tramuntana influeix en la gent i com ho expliquen alguns experts. Hi ha una galeria de gent tramuntanada. El darrer de tres llibres va ser La plana, el vent, la gent. Tot plegat forma una trilogia sobre l'Empordà i la seva gent.
Vós vàreu fer estraperlo?
Potser sí. Vaig publicar un altre llibre, Tots hem fet estraperlo, en el qual explico algunes anècdotes sobre el tema. Es com aquell que sempre passava per la frontera en bicicleta i mai li trobaven res, i finalment es va descobrir que cada dia passava una bicicleta d'estraperlo.
També sou un especialista sobre la bruixeria?
Vaig escriure un llibre sobres les bruixes de Catalunya, i durant uns anys vaig fer una mena de peregrinació per tot Catalunya fent xerrades i conferències sobres les bruixes.
Us vàreu inspirar en Fages de Climent i les bruixes de Llers?
En alguna cosa, perquè en tots els meus llibres, d'una manera o d'una altra, hi surt l'Empordà i Figueres. Però bàsicament vaig seguir Joan Amades, que va fer aquell llibre, Bruixes i bruixots.

Podeu llegir-la sencera aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada