diumenge, 18 d’octubre del 2009

Nova tala innecessària d'arbres a Sarrià de Ter


El passat dimarts 29 de setembre el grup municipal del PSC de Sarrià de Ter, en una intervenció de la regidora Assumpció Vila al punt de precs i preguntes del ple municipal, vam fer un prec demanant que els arbres afectats per la construcció de la nova rotonda entre els carrers Via Augusta, Firal i Lloses no es taléssin; vam proposar altres alternatives, com trasplantar-los en algun altre indret de Sarrià de Ter o, perquè no, vendre'ls, permutar-los o donar-los també amb la finalitat d'ésser trasplantats. L'Assumpció a més va recomanar-ne el trasplantament a partir de mitjans d'octubre, entenent que a partir de la citada data, és a dir a l'hivern, el trasplantament dels arbres pot reeixir satisfactòriament.

La resposta de l'alcalde va ser, lamentablement, del tot premonitòria: la possibilitat de trasplantar-los no es preveu en el projecte i seria un sobrecost (la construcció de la rotonda es financia a través del FEIL) que ningú podria assumir.




Aquest cap de setmana, dies després d'iniciar-se els treballs de construcció de la rotonda, els arbres afectats (catalpa) han estat talats, impedint d'aquesta manera el seu trasplantament... És que ja estaven amortitzats aquesta arbres?. És que no en valoren el seu valor natural i mediambiental?.



I jo em pregunto (bé, de fet ja vam preguntar-nos-ho després del ple de finals de setembre): No podien haver previst no talar els arbres alhora de fer el projecte?. O com a mínim, tractant-se d'un projecte que, a nivell de definició del dibuix final de la rotonda i vialitat, s'ha anat fent fins i tot després d'adjudicar l'obra, no es podia haver contemplat posteriorment?... Tal i fa, deu pensar el govern, talem i avall que fa baixada!



Però el més trist és que no és la primera vegada que ens trobem amb aquesta situació. A principis de desembre de l'any 2007 des del PSC de Sarrià de Ter ja ens vam lamentar la tala d'uns altres arbres a Sarrià de Ter, fet a partir del qual vam emetre aquest comunicat de premsa:

El PSC de Sarrià de Ter denuncia la tala innecessària d'una vintena d'arbres en la reforma del Passeig Verdaguer



El portaveu del PSC de Sarrià de Ter, Roger Casero, considera que les obres de reforma del Passeig Mn. Cinto Verdaguer ha començat amb mal peu després de veure la tala d'una vintena de plàtans.



Roger Casero ha manifestat que “no ens esperàvem que quan el govern parlava de canviar els arbres del passeig els talés; nosaltres vam confiar en què serien trasplantats”. Per Casero “els arbres es podrien haver trasplantat en altres zones, en especial en zones verdes o en espais d'equipaments lliures, fins i tot vendre'ls o donar-los, però en cap cas, si no estaven malalts, esperàvem que el govern els talés”.



El PSC no qüestiona la decisió de canviar l'arbrat del passeig, coincidint amb la reforma, sinó la decisió presa pel govern de talar-los.



El projecte de reforma del Passeig Mn. Cinto Verdaguer va ser impulsat pel govern del PSC durant l'anterior mandat. Quan va començar a executar-lo el PSC va aturar les obres després del descobriment de la necròpolis visigòtica. A partir de les excavacions Assumpció Vila, aleshores tinent d'alcalde de Cultura, va proposar tornar a definir el projecte de reforma del passeig amb la museització de espai al voltant de les tombes.



En aquests sentit al darrer Ple Roger Casero va recordar la necessitat de posar en valor, en la museització de l'espai, no només la necròpolis visigòtica sinó també la Vil·la Romana de Sarrià de Ter.

Com diu la dita i saviesa popular, l'home (l'espècie humana, s'entén) és l'únic animal que s'entrebanca dos cops amb la mateixa pedra...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada