dimecres, 25 de juny del 2008

Un moment clau en les polítiques socials

La Consol Cantenys, en Ricard Herrero i la Pia Bosch durant la jornada.

El passat dissabte 10 de maig al matí (certament ja fa una colla de dies!) Platja d'Aro va acollir una jornada formativa sobre polítiques socials adreçada a càrrecs electes (alcaldes i regidors) i militants i simpatitzants del PSC de les comarques de Girona (PSC de les CCGG).

La jornada la vam organitzar conjuntament la Secretaria de Formació i la de Política Social del PSC de les CCGG, amb l'objectiu d'actualitzar i posar-nos al dia en implementació de les polítiques socials a nivell local, amb una clara vinculació als darrers canvis legislatius a nivell de País (llei de Serveis Socials) i d'Estat (llei de Dependència).

El programa de la jornada era atapeït i dens, però en aquestes jornades cal exprimir el coneixement i l'experiència dels ponents, alhora que rendibilitzar al màxim la mobilització de la gent, vinguda d'arreu de les nostres comarques.

El programa de la jornada era aquest:

Benvinguda a càrrec de Dolors Padilla, regidora-portaveu del PSC de Castell-Platja d'Aro i Consellera Comarcal. [articles de la Dolors]

Presentació de la jornada a càrrec de Roger Casero, Secretari de Polítiques Socials i regidor-portaveu del PSC de Sarrià de Ter.

Xerrada sobre la Perspectiva local en el desplegament del nou marc legislatiu dels serveis socials a Catalunya a càrrec de Consol Prados, diputada al Parlament [bloc]

Xerrada sobre el Model de Polítiques Socials del PSC, a càrrec de José Vicente Muñoz, Diputat per Barcelona al Congrés i Delegat General de la Sectorial de Política Social del PSC. [bloc]

Xerrada sobre l'Organització, gestió i finançament dels serveis socials, a càrrec d'Albert Serra, economista, professor associat d'ESADE i expert en gestió dels serveis socials. [Perfil Albert Serra]

Taula Rodona al voltant dels Consorcis de Serveis Socials:

Moderada per Pia Bosch, diputada al Parlament de Catalunya [bloc], amb la participació de:

Ricard Herrero. Alcalde de Santa Cristina d'Aro i President del Consell Comarcal del Baix Empordà

Consol Cantenys. Vice-presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i regidora-portaveu del PSC de Vilafant.

Cloenda a càrrec de Marina Geli. Consellera de Salut i Primera Secretària del PSC de les comarques gironines.

La jornada formativa es va acabar amb un dinar al restaurant Monbar Bar.

En totes les intervencions de la jornada s'evidenciava un missatge comú, que fa mesos que he sentit i que darrerament encara sento més: estem en un moment clau en el creixement de les polítiques socials, en el seu desenvolupament i desplegament, amb un canvi de paradigma importantíssim i de fons: la universalització dels serveis socials.

Sense cap mena de dubte la Llei de Serveis Socials [LLEI 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials], d'àmbit català, i la Llei de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència i a les famílies [coneguda popularment com la Llei de la Dependència], d'àmbit estatal han generat la percepció, certament real, de creixement del món social.

En la jornada, des del PSC ens ho miràvem en clau essencialment local, atès que els criteris de subsidiarietat són presents en ambdues lleis, entenent que el món local és un element imprescindible en la prestació dels serveis a les persones, per proximitat, coneixement i capacitat d'incidència, sobretot a nivell de primària i comunitari, potser no tant a nivell especialitzat.

I davant aquestes oportunitats, que plantegen naturalment molts dubtes (d'entrada, el sempre insuficient finançament), m'agradava la pregunta que l'Albert Serra ens llençava: seran els governs locals el veritable quart pilar?.

No només en clau d'atenció a les persones, però sí sobretot en aquest aspecte; en aquest sentit cal incorporar nous models de gestió de programes municipals, reforçant la planificació, naturalment, però també la gestió.

I és que al capdavall hem de ser capaços, tots plegats, de passar d'un conglomerat de serveis socials i comunitaris a un veritable sistema de serveis socials. I el món local, no n'hem d'estar exclosos... Però estem realment preparats la majoria de municipis i ens locals (consells comarcals, bàsicament)?.

Són, seran, part de la solució els consorcis de serveis socials que hi ha (Garrotxa, Pla de l'estany i Gironès-Salt), o que s'estan gestant (Alt i Baix Empordà i Ripollès)?. Preguntes amb, massa sovint, massa respostes...

Però aquesta és la gran sort: situar en el centre del debat polític les polítiques socials; augmentar el seu % en els pressupostos i, sobretot, que la seva incidència en la població doni els fruits esperats.

I una pregunta per un altre dia: aquest gran pastís (aquesta gran oportunitat, aquest mercat emergent), qui se'l menjarà?. N'hi ha que ja van provistos amb els plats i coberts, disposats a fer-hi una bona queixalada...

Potser caldrà vetllar per no agafar un empatx abans d'hora...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada