Entre ahir i avui, és a dir, els dies 17 i 18 de desembre, s'han celebrat a l'Auditori Palau de Congressos les Jornades Finals del Projecte Equal de Girona, amb la finalitat de revisar la feina feta al llarg d'aquests darrers dos anys (2005-2007). A la jornada d'ahir no vaig poder-hi assistir, però avui hi he anat i, certament, ha estat molt positiu.
La virtut d'aquests tipus de projectes no són el seu finançament, d'altra banda gens menyspreables, sinó la capacitat que tenen per generar sinergies entre, en aquest cas, l'administració, el món empresarial i el món social per treballar, individual i col·lectivament per un objectiu comú. En el cas de l'Equal de Girona, sota el títol d'Equitat, creixement econòmic i cooperació local en l'accés al treball han desenvolupat una sèrie d'iniciatives, estudis i programes que, de ben segur, malgrat l'Equal finalitza, es seguiran portant a terme.
Els socis de l'Equal de Girona han estat:
Ajuntament de Girona (entitat promotora del projecte)
ACCEM
Associació Gironina de Dones Empresàries (AGE )
Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona
Càritas Diocesana de Girona
Comissions Obreres (CCOO)
Creu Roja de Girona
Federacions d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)
Fundació Privada Drissa
Fundació Ramon Noguera de Girona
MIFAS ( Minusvàlids Físics Associats )
PIMEC de Girona
Unió General de Treballadors (UGT) de les comarques gironines
Universitat de Girona
Servei d'Ocupació de Catalunya, com a soci observador
ACCEM
Associació Gironina de Dones Empresàries (AGE )
Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona
Càritas Diocesana de Girona
Comissions Obreres (CCOO)
Creu Roja de Girona
Federacions d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)
Fundació Privada Drissa
Fundació Ramon Noguera de Girona
MIFAS ( Minusvàlids Físics Associats )
PIMEC de Girona
Unió General de Treballadors (UGT) de les comarques gironines
Universitat de Girona
Servei d'Ocupació de Catalunya, com a soci observador
De la jornada d'aquest dimarts destacaria algunes coses, sense voluntat de ser resum, ni tan sols crònica, simplement anecdotari.
El comentari (no textual) de Ferran Camas, professos titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social i Coordinador del Projecte Equal a la UdG: amb el nivell de taxa d'ocupació que tenim (nivell relativament alt) ens hem de preocupar, més que per l'ocupació, per la qualitat de l'ocupació: condicions de treball, flexibilitat, estabilitat...
Ferran Camas, a tall d'anècdota, recita, sense cantar, el fragment d'una cançó d'un conegut grup de pop-rock, Amaral, que diu:
"Carlos me contó
Que a su hermana Isabel
La echaron del trabajo
Sin saber por qué
No le dieron ni las gracias
Porque estaba sin contrato" ... i segueix
Al llarg de les Jornades els participants de l'Equal han anat explicant el seu treball i la valoració de la feina feta.
Algun dels fruits de l'Equal de Girona ja els tenim al nostre abast:
. el folletó Igualem en Oportunitats, editat per l'AGE
. la Guia de bones pràctiques mediambientals, editada per la Fundació Ramon Noguera
. la Guia bàsica per la selecció i la motivació del personal, editada per Pimec
. el llibre Estudis de la Universitat de Girona en el marc del projecte Equal ad-461, coordinat per Ferran Camas
També altres edicions com el Catàleg de Tercer Sector o la Guia de bones pràctiques per la igualtat d'oportunitats entre homes i dones a les empreses gironines, editats ambdós per l'Ajuntament de Girona.
Albert Rosa, responsable del programa EcoSol de Càritas, ha parlat de les empreses d'inserció. Aquest divendres el BOE publicava la Llei 44/2007 de 13 de desembre per la regulació de les empreses d'inserció. M'agrada com Albert Rosa insisteix sempre que pot a apropar les empreses, segons ell mal anomenades "ordinàries", les tradicionals, amb les empreses d'inserció, en el sentit que, de fet, totes dues comparteixen l'objectiu de generar riquesa.
La diferència, diu Albert Rosa, és que mentre l'empresa ordinària té per finalitat l'activitat productiva a través de les persones, l'empresa d'inserció té per finalitat les persones a través de l'activitat productiva.
I després de l'Equal, què?.
Doncs de ben segur sorgiran noves sinergies, nous projectes, nous programes... la nostra societat és viva, dinàmica, emprenadora i socialment compromesa...
De fet ja hi ha iniciatives que estan rodant a les nostres comarques que treballen, per exemple, per la inserció laboral de persones amb risc d'exclusió... El Programa Incorpora, a través de l'Obra Social Fundació "la Caixa", que agrupa 13 entitats socials de les nostres comarques, n'és un exemple.
------------------------
pd1: m'ha agradat llegir l'article Barrets d'Arturo San Agustín al Periódico de Catalunya. Sobre el meu cap, al llarg de l'any, hi passen gorres i barrets diversos... sempre amb diversitat d'opinions...
pd2: la crosta, la molla i l'ou ferrat per sucar-hi és el què conté el reportatge publicat ahir a El País: "Presidente Pujol, ¿desea que venga TV-3?" . Breu fragment: "Control ideológico. Los gobiernos de Pujol elaboraron, durante 1993 y 1994, informes sobre la orientación política de periodistas de TV-3 y Catalunya Ràdio, según desveló EL PAÍS en febrero del pasado año. A la periodista Àngels Barceló se la tachaba de "quintacolumnista, colaboracionista y botifler que va propagando su veneno". Del periodista Salvador Alsius se afirmaba que tenía "tendencias antinacionalistas, anticonvergentes y antipujolistas". El documento incluía un análisis ideológico de los programas y proponía utilizar la programación infantil para propagar el ideario nacionalista y que en los debates sólo se invitara a personas afines. Pujol negó haber recibido "nunca" un informe de este tipo."
pd3: Son mis amigos, d'Amaral, és la cançó parcialment citada abans...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada