dimarts, 15 d’abril del 2014

Jo dic, i escric, brunyols amb erra!

La producció casolana i familiar d'enguany! Foto: Roger Casero
No hi ha Setmana Santa que aquest debat aparegui, amb més o menys vivesa, a les sobretaules entre Diumenge de Rams i Dilluns de Pasqua: bunyol o brunyol!

Normativament bunyol s'escriu sense erra; aquí, si voleu, s'acaba el debat! Però la llengua és molt més rica i variada i el llenguatge col·loquial fa prendre a les paraules diferents formes i variants.

I quan es parla de bunyols apareixen, de sobte i sense avisar, els brunyols, així, amb erra!

L'Esteve, el pastisser de la família, ara ja jubilat, diu que aquest és un debat que ell l'ha viscut sempre a la pastisseria: si a l'aparador hi escrivia bunyols es queixaven els qui trobaven a faltar-hi la erra.... si hi escrivia brunyols es queixaven els que consideraven que aquesta no era la forma normativa... Ell, amb erra o sense el que volia era vendre'ls i com més millor!

A casa sempre hem dit i fet brunyols, així, amb erra! A les comarques de Girona, i especialment a l'Alt  i Baix Empordà, dels bunyols en diem brunyols. En el meu cas, com segurament en molts de vosaltres, la força de la tradició, fins potser fins i tot d'una certa obstinació, pot més que la pulcritud normativa...

Sobre aquest debat l'any 2007 en va escriure en un article en Miquel Pairolí al diari El Punt titulat "Filologia del bunyol". Deia Pairolí, després de plantejar els possibles orígens etimològics dels termes bunyol i brunyol, que "en realitat, si ens hem embrancat en aquestes disquisicions filològiques és per no parlar de la política catalana".

No voldria pas acabar l'article, com ho va fer en Miquel Pairolí, parlant de política, sinó d'uns altres brunyols, més dolços i de més bon empassar... els que vam fer dies enrere en família, com mana la tradició!

Els brunyols són, al capdavall, el millor ingredient per amenitzar les sobretaules de Setmana Santa mentre discutim si els diem i escrivim amb erra... o sense!



>------------------------

pd: alguns apunts més sobre brunyols:  la recepta dels brunyols de la meva àvia i els 5 ingredients imprescindibles per fer brunyols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada