dilluns, 19 de desembre del 2011

6,5 coses que m'han agradat del 12è #CongresPSC per al #nouPSC


He seguit amb interès, i des de la distància (o la proximitat de les xarxes socials) el 12è Congrés del PSC. Aquest ha estat un congrés important del qual voldria destacar aquestes 6,5 coses que m'han agradat!
Documents
http://12congres.socialistes.cat/documents

1.- el vot secret per votar l'informe de gestió del fins ara primer secretari, José Montilla.

En un consell de federació del PSC de comarques gironines una companya va fer una aferrissada defensa del dret a exercir el vot d'una manera secreta, és a dir, amb urna, i no a mà alçada. Més d'un es va molestar amb la seva petició, però jo la vaig aplaudir, com aplaudeixo que finalment l'informe de gestió de Montilla es votés mitjançant el vot secret.

Agradi o no, aquesta és la millor manera de garantir la llibertat de vot, i celebro que, per iniciativa d'una militants, la votació secreta fes acte de presència al 12è Congrés; trobo més noticiable aquest fet que el propi resultat de la votació.

2.- la votació separada del primer secretari i de la resta de membres de l'executiva nacional

Una altra de les grans notícies del 12è Congrés del PSC, ja que permet que els candidats derrotats puguin formar part de l'executiva, alhora trenca amb la dinàmica de llistes tancades i blindades...

3.- que s'hagi pogut votar més d'una candidatura a primer secretari

Dies enrere ja ho vaig manifestar: aquest havia de ser un congrés amb un debat obert, també amb la possibilitat d'escollir entre més d'una candidatura a primer secretari. Confrontació d'idees, de projectes, de lideratges!

M'agrada un congrés on les veus diverses del partit prenguin forma i força... i llavors naturalment que els delegats, que el partit, democràticament deicideixi!

4.- el PSC votarà el mateix al Parlament i al Congrés de Diputats

Una gran declaració de principis que confio que serà una realitat, quan convingui! I no només al Congrés, també al Parlament Europeu.

Una de les grans contradiccions del darrer PSC era defensar una cosa al Parlament i no defensar el mateix al Congrés de Diputats; una incoherència que hem pagat molt cara.

5.- Primàries obertes per escollir els candidats

En aquesta decisió hi ha un triple valor: (1) escollir el primer secretari no vol dir necessàriament escollir el candidat a presidenciable a la Generalitat: (2) fomentar les primàries com a sistema d'eleccions dels i les candidates, pel què es minimitza la percepció que aquests són escollits per l'aparell del partit; (3) obrir les primàries a la ciutadania, obrir el partit a la ciutadania...

6.- ser membre de ple dret del Partit socialista europeu

No només tenir veu a "Madrid", també tenir veu pròpia a Europa, dins el Partit socialista europeu; aquesta és una qüestió que no només ens enforteix dins el socialisme europeu, també dins el socialisme espanyol; i ens enforteix a nosatres mateixos.

6,5.- Veu pròpia: grup parlamentari federal

Ho reconec: si s'hagués aprovat el grup parlamentari propi acabaria la sèrie amb el punt número 7, però penso que ens hem quedat a mig camí. Per tan, valoro molt positivament aquest mig camí!

Caldrà veure tot plegat com pren cos i forma aquesta veu pròpia...

Ha estat un bon congrés, un gran congrés... ha sortit un nou PSC; ara hem de fer que tothom el reconegui!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada