Dilluns, 1 de gener de 2024. Aquest primer dia de l'any no només enceta l'any i el mes, també la setmana. No és gaire habitual que un any comenci en dilluns, els darrers 50 anys, des de 1974, només ha passat cinc vegades: els anys 1979, 1990, 1996, 2001 i 2007. L'anterior a aquest cicle de 50 anys va ser el 1973, i no serà fins al 2029 que l'1 de gener tornarà a ser un dilluns.
No sé si hi ha una fórmula matemàtica que permeti calcular i preveure quins anys començaran en dilluns; entenc que el càlcul és complex, tenint presents els anys de traspàs... Què voleu que us digui, jo així a simple vista no sé veure-hi una correlació numèrica, una lògica matemàtica. És clar que el fet que jo no la vegi, no vol dir que no hi sigui...
Matemàtiques a banda, que un any s'estreni en dilluns, el nostre primer dia de la setmana, no deixa de ser curiós i fa que, tot i que sabem que no és cert, reforci encara més la idea que tot comenci de bell nou. Amb el nou any, com amb el nou curs, s'inicia un nou cicle vital en el qual ens donem l'oportunitat de fer com si comencéssim de zero, com si algunes coses de l'any anterior ja haguessin prescrit, haguessin caducat, i que amb l'estrena del nou calendari, de la nova agenda, podem plantejar-nos reptes nous, nous propòsits.
D'alguna manera, amb el canvi d'any mudem la pell i amb la pell estrenada sentim, tot i ser un any més grans que el primer d'any anterior, una energia renovada que ens empeny a pensar, fins i tot il·lusionar-nos, que podem ser un xic millors (allò de la versió millorada de nosaltres mateixos) que aquest primer dia de l'any ens brinda l'oportunitat de fer una mena de tabula rasa i començar de nou.
Ja sabem que no és exactament així, que amb el canvi d'any res s'acaba, ni res comença, més enllà de l'any, del número de l'any. Però el desig és fort i el compartim, acabades les campanades i amb el raïm coll avall, mentre brindem i ens abracem amb els que ens estimen, amb els que estimem.
Bon any nou!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada