dilluns, 12 d’agost del 2019

Que t'ha de venir la regla?

Photo by muffinn on Foter.com / CC BY
La pregunta, ho sé, és (gairebé) sempre impertinent, i moltes vegades els homes ens la mosseguem perquè sabem que en el fons (i en la forma) és ofensiva; precisament per això altres vegades no ens la mosseguem, i l'escopim maliciosament...

La intensitat i la intencionalitat de la pregunta és el que marca la diferència entre el masclisme o el micro masclisme que li és inherent, més enllà de la impertinència i l'ofensa.

L'altre dia vaig sentir que una dona li feia aquesta mateixa pregunta a una altra dona i, quasi instintivament, vaig pensar: uf, si això ho hagués dit un home!

És cert que d'entrada, i amb tots els prejudicis que vulgueu, l'expressió "que tens la regla?" no sona de la mateixa manera pronunciada per un home que per una dona, tot i que tant (o tant poc) ofensiva pot ser amb independència de qui la pronuncia.

I no sona igual perquè és altament probable que la majoria de dones que fan aquesta pregunta a una altra dona ho facin des de la comprensió del (mal?) moment pel que passa la preguntada, per raons evidents; i és igualment altament probable que la majoria d'homes que fan aquesta pregunta a una dona ho facin des del retret, o, no sé si encara pitjor, cercant la justificació del comportament d'ella...

Quelcom semblant passa quan, en un altre ordre de coses, un blanc titlla de "negrata" a una persona negra, que quan ho fa una altra persona negra... I així amb tota la llarga llista d'adjectius pejoratius que se us puguin acudir.

De totes maneres, també és possible que un home pregunti a una dona si té la regla des de la comprensió, i que una dona ho faci des del retret, fins i tot des del menyspreu, però això, com amb les falses denúncies per violència masclista, seria fer passar bou per bèstia grossa, elevar a categoria l'anècdota!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada