dimecres, 7 de maig del 2014

Intasat, el primer satèl·lit espanyol posat en òrbita l'any 1974!

El satèl·lit Intasat abans de ser posat en òrbita. Imatge: ABC/INSA
El 15 de novembre de 1974 Espanya va entrar, oficialment, en òrbita!

Més enllà d'aquest titular, que alguns espanyols precisament atribueixen com a risc per a Catalunya de seguir endavant amb el procés de la consulta i bla, bla, bla... més enllà del titular, deia, hi ha la notícia!

En efecte el dia de Sant Albert el Magne de l'any 1974, fa 40 anys, es va posar en òrbita el satèl·lit Intasat, en missió científica, a cavall d'un coet Delta de la NASA. El llançament es va fer als Estats Units.

Destacava l'endemà La Vanguardia que Espanya era, amb el llançament en òrbita de l'Intasat, l'onzè país del món en construir i posar en òrbita un satèl·lit, des que l'any 1957 posés en òrbita l'Sputnik 1.

El satèl·lit Intasat transportava un far ionosfèric, experiment que la NASA va considerar de major interès que l'estudi de raigs gamma que preveia inicialment en el marc de col·laboració de l'INTA (Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial) amb l'agència espacial americana.

El cos del satèl·lit era un prisma dodecagonal de 457 mm d'alçada i 442 mm entre cares, amb un pes de 25 kg.; portava 1.320 cèl·lules solars muntades sobre els panells laterals i una bateria de 16 volts. La vida útil de l'Intasat va ser de dos anys, convertint-se després en deixalla espacial.

Veient-lo a la foto sembla un munt de ferralla... Va se aquest un petit pas per l'aeronàutica internacional, però un gran pas per l'espanyola, que l'any següent va contribuir a fundar l'Agència Espacial Europea (ESA).

40 anys després Espanya segueix fent passes en la cursa i exploració espacial en el marc de l'ESA, que entre d'altres té en òrbita els satèl·lits Meteosat, el més familiar i conegut dels satèl·lits artificials que orbiten al voltant de la Terra.

Fins a la data, i a l'espera de veure si Catalunya es posa en òrbita a partir del 9 de novembre de 2014, el primer astronauta espanyol d'entrar en òrbita va ser Pedro Duque l'any 1998... Tres anys abans, però, un astronauta espanyol amb nacionalitat nord-americana, Miguel López-Alegría, també va entrar en òrbita, tot i que aleshores ja havia hagut de renunciar a la nacionalitat espanyola...

Vés per on, just aquest és el preu que molts catalans voldrien per entrar en òrbita... Coses de l'espai, la ciència i la tecnologia...

-----------------------

Sobre l'any 1974 també he recordat la música, la televisió, la ràdio, la política i la història i tots aquests "minuts musicals del 1974"!

El mes vinent, com sempre el primer dimecres de cada mes d'aquest 2014, faré un cop d'ull al 1974 des de l'òptica de l'esport!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada