dilluns, 12 de maig del 2014

Conchita Wurst... qui millor que ella (?) podria guanyar Eurovisió?


Si amb l'home d'acer la gent es preguntava "és un ocell, és un avió?" per finalment respondre, ... "és Superman!" amb Conchita Wurst la gent es pregunta: "és un home, és una dona, és un transsexual, és  un transvestit, és un "drag queen"?"

Qui hi ha al darrere de Conchita Wurst? Ja ho sabem, darrere aquest personatge hi ha un home, l'austríac Tom Neuwirth!

Conchita Wurst és un personatge, un "alter ego" si voleu, de Tom Neuwirth, com al seu dia, salvant les distàncies, "El Chaval de la Peca" va ser-ho de Marc Parrot o Ricardo Solfa de Jaume Sisa...

En aquest cas, però, l'alter ego és més complex doncs entra en el terreny de l'ambigüitat sexual, reforçant el caràcter androgen del personatge amb una imatge i un nom (Conchita, de "Concha"...) molt femenins, però mantenint dos atributs molt masculins: la barba i el cognom, "wurst", salsitxa en alemany. Tota una declaració de principis!

Cert és que la participació de Conchita Wurst al Festival d'Eurovisió té un punt transgressor i provocador, però no crec que la seva participació fos menys esperpèntica que la de Rodolfo Chikilicuatre a l'Eurovisió de l'any 2008!

Les qualitats musicals i vocals de l'excèntrica Conchita Wurst queden eclipsades per la seva imatge, però són apreciables; ans al contrari no hauria arribat ni tan sols a la gala final d'Eurovisió i, encara menys, a guanyar aquest festival!

Reconec que jo també em vaig alegrar que Conchita Wurst guanyés el Festival d'Eurovisió 2014!

M'agrada que hi hagi qui trenqui la imatge tradicional de la masculinitat i la feminitat que tantes vegades ens han venut els contes, la publicitat, el cinema... Hi ha moltes maneres de viure la masculinitat i la feminitat i la projecció de la imatge de Conchita Wurst/Tom Neuwirth sens dubte hi contribueix! Com també contribueix a lluitar contra l'homofòbia!

Llàstima, però, que part d'aquesta "normalització" passi per l'espectacle i sigui, possiblement en sí mateix, espectacle!

La imatge de "dona barbuda", personatge històricament "freak" i circense, és avui la viva imatge del Festival d'Eurovisió, un festival que ha esdevingut, aquests darrers anys, el circ de la tele!

Només hi faltava la "dona barbuda"!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada