dilluns, 26 de maig del 2014

Europa vota... guanya la banca!

El meu vot a les eleccions Europees de 2014. Foto: Roger Casero
La majoria d'europeus passen d'Europa!
Europa vota i la participació, a nivell europeu i espanyol, no baixa, però tampoc puja substancialment!

Europa motiva poc i quan motiva, ho fa de manera preocupant a la dreta, a la dreta de la dreta i als euroescèptics... A l'Estat Espanyol, i a nivell general a Europa, guanya la dreta. La socialdemocràcia a Europa segueix en crisi... sense acabar de trobar el seu espai...

A l'Estat Espanyol PP i PSOE, malgrat guanyar els primers i perdre els segons, perden ambdós vots i eurodiputats; també a l'Estat Espanyol els grans es fan petits i els petits segueixen creixent!

Catalonia is different!...
Europa vota i a Catalunya el procés sobiranista serveix de llevat i fa créixer la participació; es nota que hi ha ganes, moltes ganes de votarA Catalunya Europa tampoc és que interessi molt més; en tot cas interessa més, ara, avui, sobretot en relació al procés sobiranista del dret a decidir.

A Catalunya ERC ha assolit una victòria històrica, essent la força més votada! El segon titular, que alguns deuen trobar certament inquietant, és que ERC ha superat a CiU, encara que per poc. Serà interessant veure com CiU i ERC gestionen, els propers mesos, el resultat d'aquestes eleccions en clau 9N. Pot ser la consulta pel dret a decidir un "killing me softly" per CiU?

... el PSC no tant!
El PSC segueix enfonsant-se, en consonància amb la socialdemocràcia europea, sense trobar el seu lloc, tampoc dins l'espai nacional. El PSC està atrapat entre el sobiranisme d'esquerres i el centralisme de dretes! Ja no sé si el PSC ha perdut la centralitat, o la centralitat ha abandonat el PSC!

Europa vota... qui guanya?
Podem fer moltes lectures d'aquestes eleccions europees:
  • que a Catalunya els partits pel dret a decidir surten molt reforçats
  • que partits petits clarament contraris al dret a decidir també van creixent
  • que CiU i PP resisteixen malgrat governar...
Jo, però, fent una valoració global dels resultats molt em temo que guanyar guanyar, sembla que guanyen els de sempre: Europa vota, guanya la banca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada