dilluns, 18 de febrer del 2013

Regular el sous dels alcaldes i regidors? Sí, però així no!

Prenent possessió de l'acta de regidor de l'Ajuntament de Sarrià de Ter, el passat 2011. Foto: Ràdio Sarrià
Fa tot just una setmana escrivia, a l'apunt "Els sous dels polítics", que "Per mi aquesta qüestió caldria legislar-la millor, i que fos una llei la que establís què ha de cobrar un polític en funció de la seva responsabilitat i el pressupost de l'ens del qual és càrrec electe. També caldria establir millor les incompatibilitats, doncs hi ha qui també acapara càrrecs d'aquí i d'allà, amb els corresponents sous"

Doncs bé, en govern de Mariano Rajoy ja ha presentat la seva proposta de reforma de l'administració local.

La proposta no es pot desvincular del context de corrupció que viu la política, també la local, com tampoc de la voluntat re-centralitzadora que des del minut zero d'aquesta legislatura ha tingut i té el govern de Rajoy.

I sí, el tema dels sous dels alcaldes, dels sous dels polítics locals és un tema pendent de fa temps, massa temps, però és una qüestió que a Catalunya l'hem de resoldre des de Catalunya, doncs aquesta reforma va molt més enllà dels sous dels alcaldes i regidors, afecta a les competències dels municipis, algunes, com l'educació infantil, molt sensibles!

Posats a reformar el món local, perquè no millorar-ne el finançament?

És ben cert que al món local hi ha moltes coses a millorar, i algunes a extingir (assessors de Diputacions que no trepitgen l'ens local, per exemple), però són majoria els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores que treballem pels nostres pobles, bé des del govern, bé des de l'oposició, rebent una assignació que ni molt menys paga la feina que fem, ni falta que fa!

Aquest mes de maig farà 10 anys que sóc regidor a l'Ajuntament de Sarrià de Ter (4.800 habitants); l'any 2003, quan vaig estrenar-me, rebia una assignació com a regidor del govern d'uns 400 € al mes. Entre principis de 2005 i mitjans de 2007 vaig tenir dedicació exclusiva amb un sou d'uns 2.000 € bruts; des del 2007 fins ara, com a regidor a l'oposició la meva assignació mensual és de menys de 90 € al mes.

És innegable que la política m'ha enriquit, com a la majoria de càrrecs electes locals de Catalunya i d'arreu, però no precisament les butxaques!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada