dimecres, 24 d’abril del 2024

Era gol?


El darrer clàssic entre el Real Madrid i el Barça de futbol masculí encara es juga, tot i que ja fa dies que l'àrbitre va xiular el final del partit. El gol fantasma del Barça porta molta cua i sembla que prendrà nous camins, jurídics i burocràtics, que encara li donaran més corda.

Era gol?
En viu, el dubte és raonable, com són raonables els dubtes de molts altres àrbitres o jutges que han de prendre decisions precises a ull nu.

Penso per exemple en el tenis, en què els jutges de pista i el de cadira han de poder apreciar amb precisió, per exemple, si la pilota toca la línia o no. En l'alta competició, el tenis ja fa anys que ha resolt el factor humà amb la tecnologia de l'ull de falcó.

Altres lligues i competicions de futbol tan incorporat l'anomenada "tecnologia de gol", una tecnologia semblant a la de l'ull de falcó que envia un senyal a l'àrbitre quan la pilota entra, completament, a la porteria. I tot i que hi ha qui assegura que ni aquesta tecnologia és infal·lible, sí que la seva determinació admet un major consens, ja que en principi es minimitza el factor humà, i per tant subjectiu, d'una decisió sensible.

El cas és que el dubte raonable sobre el gol fantasma no el va saber (poder, voler?) resoldre el VAR, el videoarbitratge, i davant el dubte es va decidir que no era gol. Sorprèn que amb tantes càmeres com hi ha al camp, càmeres que no es perden cap detall, no es trobés cap imatge de la realització televisiva que permetés veure, i si cal calcular, si la pilota va entrar totalment a la porteria.

El president del Barça, que se sent perjudicat per aquesta decisió, fins i tot ha demanat la repetició de partit en cas que es pugui demostrar que la pilota va entrar, petició que voldrà portar fins a les últimes conseqüències, diu, però que no sé si tindrà gaire recorregut...

Entenc i ja està bé que el Barça es defensi; entenc també que aquesta jugada alimenta encara més la convicció de molts que el Real Madrid, a banda dels mèrits propis, juga amb avantatge pel favor dels àrbitres. Però al final, més enllà de si era gol o no, ni el Barça ha perdut la lliga, ni el Real Madrid la guanyarà, per aquesta jugada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada