dimecres, 28 de febrer del 2024

Dani Alves, com Lola Flores?


A principis dels anys noranta del segle passat l'artista Lola Flores, "La Faraona", va ser condemnada a dos anys i un mes de presó i a una multa de 145 milions de pessetes per no presentar la declaració de la renda entre els anys 1982 i 1985.

El seu cas va ser sonat, molt mediàtic per la popularitat del personatge i, finalment, va ser exemplaritzant, una manera de fer evident allò que "Hacienda somos todos". "La Faraona" va dir, després del judici: "Me gustaría que para todos los demás fuera igual que para mí, que los sentaran en el banquillo". Tot i l'impacte que aquest judici va tenir en la seva popularitat, Lola Flores la va poder recuperar després de pagar el deute amb Hisenda.

Salvant les distàncies, és probable que amb el judici i la sentència a Dani Alves hagi passat tres quarts del mateix i que, a banda de fer-se justícia, la sentència també tingui una clara voluntat exemplaritzant, en aquest cas en relació amb els abusos i agressions sexuals.

La sentència de presó també ha estat (com en el cas de "La Faraona") sorprenentment baixa i, entre el temps que ja ha complert de presó provisional i el poc que li quedarà, podria ser que aviat pogués començar a gaudir de permisos penitenciaris. Però més enllà de la presó, la sentència representa un avenç judicial, en el sentit que dona raó i credibilitat a la víctima, qui davant la popularitat i el poder (econòmic i mediàtic) de l'acusat, al principi no tenia massa clar presentar la denúncia.

La sentència del cas Dani Alves hauria de servir, com la de la Lola Flores, com a avís per a navegants. No és no, siguis Dani Alves o qui siguis, per més poder i diners que tinguis; en el cas de "La Faraona", hisenda som tots i totes.

Però en el cas de Lola Flores amb d'hisenda, molts rics i poderosos el que van aprendre és a sofisticar l'engany per seguir perpetrant el frau, per seguir no pagant el que els correspondria pagar a hisenda. En el cas de Dani Alves, hi ha un risc que, davant uns mateixos fets, els rics i poderosos se'n puguin sortir millor; Dani Alves ja va avançar la indemnització a la víctima i això ha jugat a favor seu, atenuant la sentència.

Potser ho sembla, però malauradament la justícia (encara) no és igual per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada