dijous, 8 de febrer del 2024

De tractors


Sí, avui la cosa va de tractors. No tinc previst comprar-ne cap, de tractor, però ara que aquests dies n'hem vist tants a les carreteres, m'he preguntat quin preu deuen tenir. He fet una cerca fàcil a Google i he consultat alguns dels enllaços, i això és el que, més o menys, m'he trobat.

Per un tractor petit, amb un motor d'entre 30-50 CV, el preu oscil·la entre els 7.000 i 14.000 euros; per un tractor mitjà, els que tenen una potència entre 50 i 100 CV, el preu oscil·la entre els 30.000 i 45.000 euros; per un tractor gran, a partir de 100 CV, el preu és d'entre 100.000 i 210.000 euros.

La maquinària agrícola i ramadera és molt cara i és evident que qui s'hi vulgui dedicar haurà de fer i afrontar una forta inversió. I aquesta inversió, veient els problemes de preus dels productes agrícoles i ramaders, entenc que costa molt de recuperar.

La pagesia es queixa dels pocs marges, de com pugen els costos (energia, productes fitosanitaris, pinsos, etc.) i com es contenen, o fins i tot abaixen, els preus de compra del que produeixen.

També es queixa per l'excessiva burocràcia, una gestió afegida que genera una càrrega de treball moltes vegades inassumible, no només per enrevessada, també per la impossibilitat de contractar qui la faci, i haver-la d'assumir el mateix pagès, com si no tingués altra feina.

Puc entendre l'exigència de certs registres i controls administratius i documentals, com tenen altres sectors econòmics, però sembla evident que amb els pocs, o escassos, marges que tenen, aquesta exigència és una càrrega excessiva.

Els problemes de la pagesia són molts més, també hi ha un desprestigi de les feines del camp que al llarg dels darrers anys s'ha anat acumulant, fent poc atractiva la dedicació i afectant el relleu generacional. La majoria dels fills i filles de pagesos no ho són. Ben segur, cadascú de nosaltres podem identificar quan alguna branca de la nostra família ha deixat de viure del camp, malgrat que, potser, segueixen vivint al camp, en l'àmbit rural. 

La pagesia ha sortit al carrer, ha fet la seva feina; que la política, ara, faci la que li correspon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada