dimarts, 1 d’octubre del 2013

Votar llibertat... o votar en llibertat?


El passat diumenge el president Mas va deixar anar aquesta frase, esdevinguda hores després titular, en un acte del seu partit a Igualada: “Si el poble català vota llibertat, Catalunya serà lliure aquell dia”.

La frase té el seu ganxo i permet dir a Artur Mas, novament, allò que voldria dir però prefereix evitar pronunciar: independència.

Llibertat és un terme que, en el volgudament imprecís llenguatge polític, ha esdevingut quasi sinònim d'independència, pel què la frase d'Artur Mas sembla dita per a ser interpretada d'aquesta manera: "Si el poble català vota llibertat independència, Catalunya serà lliure independent aquell dia".

Si votar "llibertat" és votar "independència", votar "no independència" vol dir renunciar a la llibertat, ser menys lliures?

Les definicions del terme "llibertat" donen joc a totes les interpretacions, doncs algú podria considerar que en tant que "Manca de subjecció i subordinació" sí, podem dir llibertat quan en realitat volem dir independència.

Però també es pot interpretar que en tant que "Possibilitat de decidir per si mateix sobre la pròpia conducta i sobre el sentit o la configuració del propi ésser, la qual comporta una capacitat d'elecció entre diverses alternatives", podem dir llibertat referint-nos al dret a decidir.

En aquest darrer cas caldria fer un petit afegitó a la frase del president Mas per reforçar la vinculació de la llibertat amb el dret a decidir: "Si el poble català vota en llibertat, Catalunya serà lliure aquell dia".

És cert que el propi president Mas va fer aquest afegitó en una altra fase: “Si el poble català en llibertat, tranquil·litat i en una gran majoria vol tenir un estat propi..."

Catalunya serà lliure si el poble vota en llibertat, si vota lliurement. La llibertat de Catalunya, del poble català, per mi va més vinculada a la possibilitat de votar lliurement i decidir, d'exercir el dret a decidir, que no pas a un dels possibles destins a decidir, a la independència.

Sé que en aquest punt no coincideixo amb molts independentistes, malgrat compartim no només el desig d'un camí, sinó sobretot d'un destí comú; però em nego a afirmar sense matisos que els que no volen la independència renuncien a la llibertat, vulguin una Catalunya menys lliure, amb menys llibertat.

Em nego, en el fons, a acceptar que la llibertat sigui només patrimoni d'uns i es negui als altres... Una altra cosa és asseure'ns i debatre sobre el què significa per nosaltres, per cada un de nosaltres, la llibertat...

Jo vull votar i vull fer-ho en llibertat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada