dilluns, 30 de setembre del 2013

#SalvadorEspriu més enllà de "La pell de brau", a #SarriadeTer

Eduard Juanmartí, acompanyat per Josep Brugada, descobrint-nos el Salvador Espriu menys conegut a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter. Foto: Roger Casero
A casa els meus pares hi ha 3 llibres de Salvador Espriu:
  • una edició privada de "La pell de brau", adquirida pel meu pare, Just Manuel Casero, un llunyà 16 de febrer de 1965 (algun dia us en parlaré més, d'aquesta edició)
  • el volum 1, de poesia, de les "Obres completes" de Salvador Espriu, que va aterrar a casa el 6 d'agost de 1972
  • i un llibre bilingüe que recull el poemari "Setmana Santa", la data del qual no recordo, i ara tampoc ve al cas...
3 llibres de Salvador Espriu, 3 llibres de poesia. És molt probable que en la seva majoria, les llars catalanes que tenen llibres de Salvador Espriu tinguin llibres sobre la seva poesia i, entre ells, sobretot "La pell de brau"!

Amb raó l'altre dia el catedràtic d'institut Eduard Juanmartí afirmava que "l'ombra de "La pell de brau" és molt allargada" i ens advertia que "l'Espriu poeta no ens impedís veure els altres"!

Eduard Juanmartí ens va ajudar, en la conferència que va fer el passat 27 de setembre,  a descobrir un xic més Salvador Espriu, a descobrir Espriu més enllà de la poesia.

A banda de destacar la seva primerenca obra narrativa, Juanmartí va convidar-nos a descobrir la prosa poètica d'Espriu a partir de l'obra "D'una vella i encerclada terra" (1980), obra que descriu el viatge d'un rodamón pels dominis territorials de la llengua catalana: Barcelona, El Voló, Montpeller, les Balears, les Pîtiüses, València, el País Valencià i la Catalunya Nova, Sixena (Aragó), Verges (? es dedueix) i l'Alguer.

El llibre és molt entretingut de llegir i, com va destacar Juanmartí, té bones dosis d'humor, com el passatge de Montpeller, on el rodamón topa amb la desmitificació, quasi burlesca, del mite de Jaume I "El Conqueridor".

La xerrada d'Eduard Juanmartí va donar per molt més, ens va parlar d'Espriu, de la seva vida i la seva obra, del seu llegat... tan ell com Josep Brugada, company de la revista que va presentar l'acte, van citar i recomanar la biografia "Espriu, transparent" d'Agustí Pons.

Encara no és massa tard per a descobrir, si no ho heu fet encara, l'obra i, si voleu, la vida de Salvador Espriu, un escriptor que, tal i com va destacar Josep Brugada, "preservava les paraules"!

Mai és massa tard per a descobrir Salvador Espriu, sigui o no l'Any Espriu.

-----------------

pd: en motiu de l'Any Espriu aquest 2013 cada divendres publico un poema de Salvador Espriu al bloc i cada dia un fragment de poema a Twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada