dimecres, 16 d’octubre del 2013

Malala Yousafzai: un infant, un mestre, un llapis i un llibre poden canviar el món! #BAD13


Llegint el discurs que Malala Yousafzai va fer a les Nacions Unides no puc evitar pensar en el pedagog Paulo Freire i la seva pedagogia de l'alliberament, que actualitzada al segle XXI bé es podria condensar en aquesta frase: un infant, un mestre, un llapis i un llibre poden canviar el món!

L'educació és el principal motor de canvi i transformació social de la societat, i això ho saben, com diu Malala, els qui només volen que la societat canviï en favor dels seus interessos i beneficis particulars.

L'article 26 de la Declaració Universal dels Drets Humans comença amb aquesta sentència: Tota persona té dret a l'educació.

Malala lluita per a l'accés a l'educació de tothom, però especialment per l'accés a l'educació de les dones, de les nenes, doncs la seva lluita és també una lluita feminista, una lluita per assolir, arreu, la igualtat!

El dret a l'educació és un dels drets fonamentals que, com amb el dret a la vida, dóna la mesura de la qualitat i maduresa democràtica d'una societat en funció del seu nivell de desenvolupament.

I és que no només es tracta de garantir aquest dret, com defensa encertadament Malala, sinó també de valorar la qualitat educatival'educació no és neutral, podem educar per a la guerra i podem educar per a la pau... Deia Freire que "l'alfabetització va més enllà del ba, be, bi, bo, bu... perquè implica una comprensió crítica de la realitat social, política i econòmica".

Va ser precisament aquesta comprensió crítica de Malala el que la va fer blanc dels talibans... No van poder amb ella, no podran amb el poder de l'educació, doncs com diu Malala un infant, un mestre, un llapis i un llibre són armes més poderoses, més transformadores, que una bala!




Article publicat en motiu del Blog Action Day 2013 dedicat als Drets Humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada