dimarts, 24 d’abril del 2012

Transport escolar de copagament a #SarriadeTer



Aquesta és la realitat, la crua i injusta realitat: les famílies de Sarrià de Ter que vulguin seguir utilitzant el transport escolar per a què la mainada pugi a l’Escola Montserrat hauran de contribuïr al copagament del cost del transport amb 1,5 €/dia.

La gratuïtat del transport escolar a Sarrià de Ter va viure aquesta setmana, amb l’aprovació del pressupost de 2012 del Consell Comarcal del Grionès, un episodi més de la crònica d’una mort anunciada.

A Sarrià de Ter tenim, encara aquests curs, transport escolar gratuït per als alumnes del propi municipi; és a dir, Sarrià de Ter era una de les excepcions que emparava el Decret 161/1996, de 14 de maig en què es mantenia la gratuïtat del transport escolar tot i que l’escola està situada al propi terme municipal.

L’excepció estava més que justificada quan es va prendre aquesta decisió, ho està avui i ho estaria igualment el curs vinent. I no és pas fruit d’un caprici o un luxe, sinó d’una realitat poc comuna a  d’altres municipis: l’escola es troba fora del nucli urbà.

Inaugurada a finals de l’any 1977 l’Escola Montserrat es va ubicar a Sarrià de Dalt, més enllà del viaducte de l’autopista, a tocar de la parròquia de Sant Pau, fugint de la contaminació ambiental de la fàbrica Torras i acústica del trànsit de la llavors N-II, que passava pel bell mig del poble. La seva ubicació oferia, i ofereix encara, un entorn saludable i natural idoni per a la tasca educativa i docent que l’escola té encomanada.

L’existència de transport escolar gratuït no obligatori va ser fruit, a mitjans dels anys ‘90 del segle passat, d’una intensa reivindicació de l’AMPA de l’escola. Al contrari de molts altres municipis, també fins ara amb transport escolar gratuït no obligatori, el cas de Sarrià de Ter té un punt diferencial important: a molts municipis la realitat és una escola al nucli urbà que dóna servei a famílies que viuen en urbanitzacions allunyades al nucli. A Sarrià de Ter qui està allunyat al nucli urbà és l’escola!

El Govern de la Generalitat ha mantingut, en el cas del Gironès, una excepció en la supressió del transport escolar no obligatori (dins el mateix municipi) a la ciutat de Girona. Ben cert i segur que els motius estan justificats. També penso jo, pensem des de Sarrià de Ter, que prou justificats són també els de Sarrià de Ter! És inevitable sentir-nos, des de Sarrià de Ter, discriminats!

La supressió de la gratuïtat del transport escolar aportarà un nou problema a l’escola: la mobilitat, amb la difícil convivència de vehicles particulars i autobusos a l’accés a l’escola, afectat a més per les obres del TGV i l’ampliació de l’Autopista, i d’aparcament davant la pròpia escola a les hores punta, en especial al matí i a la tarda. Es preveu que el proper curs hi hagi prop de 500 alumnes a l’escola.

Amb la decisió del Govern de la Generalitat de suprimir la gratuïtat i aplicar el copagament s’obren molts interrogants a Sarrià de Ter, a nivell de famílies i a nivell d’escola: qui més qui menys tira de calculadora per fer-se una idea del possible cost, qui més qui menys fa càbales sobre possibles alternatives al transport escolar... i a l’escola ja no saben com pujaran, aparcaran i baixaran tants autobusos i cotxes particulars...

Aquesta és la realitat, la crua i injusta, realitat!


Article publicat a GironaInfo.cat el dijous 19 d'abril de 2012

-----------------

pd: també et pot interessar el comunicat de l'AMPA de l'Escola Montserrat sobre el transport escolar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada