Imatge: Twitxr Roger Casero
Fins el proper 5 de setembre de 2010 es pot visitar una exposició sobre Ernest Lluch a la nova seu de la Generalitat a Girona.
L’exposició l'organitzen la Direcció General de Difusió Corporativa i la Fundació Ernest Lluch i està dividida en cinc àmbits, oferint d'aquesta manera una visió tan polièdrica de l'Ernest com polièdric era ell:
Una vida de compromís: "m'agrada la gent que no solament són grans músics, grans matemàtics o grans economistes, sinó que també són grans persones, grans ciutadans" (entrevista al programa de Catalunya Música "A la manera de..." 1999)
Professor Lluch: "el creixement econòmic és impulsat per l'existència d'un sistema democràtic que asseguri les llibertats i que reguli el funcionament de les economies" (Serra d'Or, 2000)
Polític atípic: "El polític professional és perillós, cal mantenir l'activitat professional al marge de la política" (El Punt, 1979)
Foto: Twitxr Roger Casero
Escola de ciutadania: "veiem en l'esport, en primer lloc, una escola de ciutadania" (El Periódico, 1988)
Els seus territoris:
A part de Catalunya:
Aragó: "el treball més detallat em va fer topar amb una realitat no buscada: la vigència de la Corona d'Aragó" ("Las Españas vencidas del siglo XVIII. Claroscuros de la Ilustración". BCN. Crítica, 1999)
Euskadi: "no vaig arribar a la Quincena [Musical de Donostia] per naixement [...] ni tampoc per ser estiuejant o viatger en una població aliena o que expulsa els turistes. No va ser ni una cosa ni l'altra; el 1954 venia a treballar amb una targeta d'invitació de la meva mare: Ernest, vas a la ciutat més bonica d'Espanya" (Presentació de la Quincena Musical de Donostia, 1999)
País Valencià: "el País Valencià [...], un país proper del qual ens diferenciem perquè parlem el mateix idioma" (El Periódico, 1987)
Santander: "s'ha rehabilitat el Palau de la Magdalena (Santander) amb un terç de l'ajuda de l'Estat i 230 convenis amb particulars i altres institucions. Hi ha hagut dificultats, però he estat molt feliç aquí" (La vanguardia, 1995)
Madrid: "Madrid és cada vegada menys castellana" (Marçal Sintes. "Què pensa Ernest Lluch?" BCN. Dèria, 2001)
Sobre la inauguració podeu consultar una breu nota del web de la Fundació Ernest Lluch, així com la crònica de Salvador Garcia-Arbós a El Punt: "I en Lluch què en diria?".
Recordo que el dia de la inauguració, tal i com descriu en Salvador a la seva crònica, va ser el dia de la sentència del TC sobre l'Estatut... Naturalment la pregunta "i en lluch què en diria?" és pertinent, però per resposta em quedo amb un fragment del text que el President Maragall va escriure, per a la publicació que acompanya l'exposició, al juliol del 2007 (essent encara President): "Jo ara pagaria milions per saber la seva opinió sobre la Catalunya, l'Espanya i l'Europa d'avui. Vivim un moment d'aquells en què la seva perspicàcia, la seva curiositat i la seva capacitat d'integrar enfocaments diversos donarien tots els seus fruits."
Teniu encara dies per visitar l'exposició, del tot recomanable, per conèixer uns dels polítics, un dels economistes, un dels ciutadans clau en la transició i consolidació de la democràcia a Catalunya i Espanya a finals del segle passat... Precisament el proper 21 de novembre farà 10 anys del seu assasinat a mans d'ETA...
Foto: Twitxr Roger Casero
Si podeu, deixeu-vos caure per la nova seu de la Generalitat a Girona i deixeu-vos seduïr, de nou, per la humanitat de l'Ernest...
pd: més imatges meves sobre la inauguració de l'exposició en aquest àlbum del Facebook: Exposició Ernest Lluch a Girona
--------------------------------------
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada