dijous, 19 d’abril del 2012

L'agredolç primer aniversari del Centre de Visitants del Gironès de #SarriadeTer

Inauguració del Centre de Visitants del Gironès, el 26 de març de 2011. Foto: Generalitat de Catalunya
Article publicat a GironaInfo.cat el passat dijous 29 de març de 2012.

Aquesta setmana el Centre de Visitants del Gironès celebra el seu primer aniversari. Per molts anys!... O no!

Inaugurat a les acaballes de l’anterior mandat municipal aquest era (és?) un dels grans projectes de l’anterior govern comarcal, també del govern de Sarrià de Ter, fruit d’un conveni de cessió gratuïta de l’espai, de titularitat municipal, a l’ens comarcal per a l’emplaçament del Centre de Visitants del Gironès per a 20 anys, prorrogables a 5 més, després que aquest projecte passés, sense èxit, per altres municipis de la comarca com Sant Gregori o Quart.

Coincidint amb el primer aniversari del Centre de Visitants el Consell Comarcal del Gironès, a través de l’àrea de Turisme, va fer públiques les xifres d’aquest primer any. I les xifres no conviden, precisament, a l’optimisme: hi ha hagut poc més de la meitat (10.200) de visitants previstos per al primer any, que el propi Consell Comarcal va situar en la xifra de 20.000 visitants.

La xifra de visitants és la dada clau per a la sostenibilitat econòmica d’aquest equipament, entenent per visitants aquelles persones que, més enllà d’entrar a l’equipament per a sol·licitar informació, visitar alguna exposició, comprar algun producte o consumir a l’espai gastronòmic, paguen per accedir a l’espai d’interpretació del territori que hi ha a la primera planta.

Abans de la seva inauguració, ara fa un any, l’àrea de Turisme del Consell Comarcal xifrava en 25.000 el nombre òptim de visitants per a garantir la sostenibilitat econòmica de l’equipament, essent 30.000 els visitants desitjables (el veritable objectiu) i 20.000 els previstos en els primers anys de funcionament.

Les xifres del primer aniversari, doncs, no acompanyen l’alegria de la seva celebració, i ens obliguen a preguntar-nos de nou: és el Centre de Visitants del Gironès un equipament i servei viable econòmicament? La pregunta no és gratuïta i ens l’hem de preguntar, com a mínim des de Sarrià de Ter, cada any durant els propers 4 anys. Al conveni de cessió de l’espai hi ha una clàusula que especifica que si durant els primers 5 anys de funcionament del Centre de Visitants del Gironès aquest no és viable econòmicament l’Ajuntament de Sarrià de Ter pot recuperar l’espai cedir (prop de 900m2), naturalment abonant el valor de la inversió feta pel Consell Comarcal.

El Centre de Visitants atribueix el no assoliment de l’objectiu de visitants al poc coneixement de l’equipament i a la situació de crisi econòmica. Sense negar que aquestes causes puguin ser certes, jo n’hi afegiria una altra: aquest equipament no està vinculat directament a cap element turístic i patrimonial important i, si bé hom pot creure que està ben ubicat a l’entrada nord de Girona, cal anar-hi expressament i només per a visitar-lo sol. A més cal tenir present, de cares al futur, quina incidència tindrà l’obertura de la sortida centre de l’AP7 a Sant Gregori.

I una darrera reflexió per acabar: amb el mateix context de crisi econòmica que el Centre de Visitants del Gironès la Catedral de Girona va rebre, l’any 2011, més de 230.000 visites, un increment del 2,14% més respecte l’any anterior. Us imagineu si el Centre de Visitants del Gironès pogués tenir tan sols un 10% de les visites que es fan a la Catedral? Però el Centre de Visitants del Gironès, ben segur, els queda massa lluny...

-------------------

pd: sobre aquest primer aniversari del Centre de Visitants del Gironès també podeu llegir l'article d'Assumpció Vila "Una inversió molt" cara, i el meu "Res a celebrar a Sarrià de Ter (o potser sí!) del 1r aniversari del Centre de Visitants!" publicat en aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada