dimecres, 16 de març del 2011

Tot té un preu, també el Centre de Visitants del Gironès, situat a #SarriadeTer

El grup municipal del PSC de Sarrià de Ter amb una de les pancartes "Cessió molt cara" davant el Centre Visitants Gironès
A la vida tot té un preu, i el Centre de Visitants del Gironés no n’és una excepció!

Aquest és el contingut de l'article publicat al número 9 del Més x S@rrià, el nostre butlletí d'informació municipal del PSC de Sarrià de Ter.  Sota el títol "El Centre de Visitants del Gironès, una cessió molt cara!" posem preu, econòmic, social i polític a aquesta cessió...

El preu econòmic de la cessió
La cessió no és una venda, prou que ho sabem des del PSC. És una cessió d’ús d’un equipament que, si bé no està construït del tot sí que es cedeix amb l’estructura construïda. L’estructura ja feta té un valor que també cedim al Consell Comarcal. Aquí cal sumar-hi la repercussió del valor del solar i el valor dels costos d’urbanització. És a dir, no només cedim espai, metres quadrats, sinó que també cedim, per als propers 20 anys, el seu valor econòmic. Amb aquesta cessió qui hi guanya és el Consell Comarcal, que recupera així part dels més de 3 milions d’euros perduts per la retallada d’aquest projecte, que inicialment era d’uns 4 milions i que finalment s’ha quedat amb 900.000 €. La pregunta és: què hi guanya Sarrià de Ter?

El preu social de la cessió
Fins al 2030 aquest espai serà del Consell Comarcal del Gironès. La cessió és per 20 anys ampliable a 5 més. Fins al 2030 Sarrià de Ter no podrà recuperar aquest equipament. Durant aquests 20 anys perdem el dret a decidir a què volem destinar aquest espai que ara el govern ha cedit; de fet tampoc ho hem pogut decidir ara.
Necessitem a Sarrià de Ter el Centre de Visitants? El Centre de Visitants és un projecte que inicialment havia d’ubicar-se a Quart i que, per la retallada de finançament del projecte, finalment es farà a Sarrià de Ter. És el Consell Comarcal del Gironès qui necessita Sarrià de Ter, i a Sarrià de Ter hi ha trobat un alcalde i un govern disposats a prioritzar les necessitats del Consell Comarcal per davant de les de Sarrià de Ter.
Aquest és el preu social de la cessió, doncs quan sense tenir les nostres necessitats d’equipaments culturals presents i futures cobertes cedim un espai al Consell Comarcal per un equipament que no necessitem.

El preu polític de la cessió

Aquesta cessió també té un preu polític que no podem obviar: a qui beneficia més aquesta cessió? Aquesta és una cessió que, més enllà de pactar-se entre dues administracions (Ajuntament i consell Comarcal) sota l’atenta mirada i suport d’altres administracions (Governació, Turisme i Cultura de la Generalitat), sobretot aquesta cessió s’ha pactat dins el partit que governa* en totes aquestes administracions: ERC. Tampoc cal oblidar que en aquest cas CiU governa a l’Ajuntament i al Consell Comarcal.
És a dir, més enllà de l’idoneïtat de l’espai cedit, ben segur que sobretot des de la Presidència del Consell Comarcal s’ha volgut prioritzar un alcalde del Gironès que sigui d’ERC, i sense cap mena de dubte les dues opcions més clares eren o Quart o Sarrià de Ter. Exclosa la primera opció per temes pressupostaris, la segona, Sarrià de Ter, va caure pel seu propi pes. D’aquí l’entusiasme de l’alcalde i el seu govern, que veu i veuen en aquesta cessió una oportunitat per millorar el seu posicionament dins el seu partit alhora que una oportunitat per inaugurar un equipament, tan se val si és pel veïns i veïnes o no, abans de les eleccions municipals.
Aquest és el preu polític de la cessió: realment, a qui beneficia?

* en el moment d'escriure aquest article ERC formava part del govern d'Entesa de la Generalitat.
Més x S@rrià n9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada