dijous, 27 de febrer del 2014

Dijous gras, economies primes

Bons Costums Catalans - Dijous Gras. Il·lustració: A. Urtillo (1934). Foto: www.todocoleccion.net
Avui és dijous gras, o dijous llarder, dia de menjar botifarra d'ou, truita de botifarra  i coca de llardons! Ben segur que en algun moment del dia haureu tastat o tastareu alguna d'aquestes menges...

El dijous gras marca l'inici de les festes de Carnaval, dies en què, com diu la dita, "tot s'hi val"! La mateixa dita també s'aplica al dijous gras, dia que es menja especialment ous, botifarres i llardons (greix de porc fregit) aquests darrers sobre una coca, productes prohibits per Quaresma!

Tota aquesta disbauxa festiva i gastronòmica del Carnaval, que oficialment comença avui, dijous gras, no és més que un parèntesi previ als dies de penitència i abstinència festiva i gastronòmica de la Quaresma, que comença el dimecres de Cendra, quan la Vella Quaresma posa fi a l'efímer regnat del Rei Carnestoltes!

Ja fa temps, afortunadament, que la Quaresma no és Quaresma, que a les llars ja no s'imposa ni per tradició ni per religió les restriccions gastronòmiques de la Quaresma: el dejuni i l'abstinència. Tot i que, no per Quaresma sinó tot l'any, en algunes llars no aniria malament una certa contenció calòrica de la dieta!

Malauradament, però, per moltes llars tot l'any és Quaresma, la Quaresma d'abans! Però no parlo de dejuni ni d'abstinència, parlo de pobresa!

Ens hauria de fer reflexionar que la Comissió Europea declari el 2014 "l'Any Europeu contra el Malbaratament Alimentari". Què estem fent!?

És molt trist llegir que entre un 30% i un 50% dels aliments acaben a les escombraries... És molt trist veure com, tot i els esforços que entre tots fem perquè a ningú li manqui un plat a taula seguim llençant menjarQuelcom haurem de fer... podem començar per aquí!

Avui és dijous gras, menjarem ous, botifarra i coca de llardons; avui comença (oficialment) el Carnaval i farem tot allò que dicti el Rei Carnestoltes... però no oblidem que també per dijous gras hi ha economies primes, molt primes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada