dimecres, 18 de desembre del 2013

Catalunya i Espanya: quan la "molla" sembla que ja no dóna més de sí!


Reconec que temps enrere tenia l'esperança que tot aquest moviment d'autoafirmació que, d'una manera majoritària, fa Catalunya, arribant al seu darrer punt culminant amb la concreció de la pregunta i la fixació de la data de la consulta, faria moure Espanya cap a posicions més dialogants, explorant un punt mig en una negociació d'aquelles que "d'acord, ni tu ni jo!"

I sí, majoritàriament Catalunya es mou pel dret a decidir fent via cap a la independència; i sí, també Espanya es mou, però no cap allà on jo desitjava, sinó precisament en direcció contrària!

Com més es mou Catalunya, majoritàriament, cap a la independència, més es mou Espanya, majoritàriament, cap al centralisme.

Hi ha qui diu que la doble pregunta, la possibilitat de respondre "Sí" + "No"a la consulta, obre la porta a explorar terceres vies; però la percepció és que ni uns (independentistes) ni altres (centralistes, o unionistes, si voleu) semblen tenir gaire interès en explorar aquestes terceres vies... La solució federal sembla interessar només al PSC i al PSOE, però cap té, avui, prou pes polític ni a Catalunya ni a Espanya.

Des de la recuperació de la democràcia una "molla" ha anat donant joc a les relacions entre Catalunya i Espanya, a vegades amb major proximitat, a vegades amb més distància, però sempre amb entesa. Fins a la sentència de l'Estatut de Catalunya!

Ara més que mai sembla que la "molla" s'ha donat i que ja no dóna més de si! És el joc de les forces centrífugues i centrípetes d'Espanya!

Veurem quina força s'acaba imposant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada