dijous, 12 de juliol del 2012

Més impostos, menys ingressos, més #pobresa

Mariano Rajoy al Congrés de Diputats. Imatge: RTVE
Mariano Rajoy al Congrés de Diputats. Imatge: RTVE
Com ja va fer al seu dia, i tard, Zapatero, Rajoy ha admès finalment que es veu obligat a fer el què no voldria i, encara pitjor, el què va prometre (electoralment) que no faria...

El paquet de mesures anunciat es resumeix, oh sorpresa!, en dos conceptes claus: tindrem (en general) menys ingressos però pagarem més impostos!

Caurà el consum!
, ja pronostiquen alguns, sobretot per l'augment de l'IVA del 18 al 21 % i per Nadal, quan els funcionaris ni ensumaran la paga doble! A qui més qui menys ens toca el rebre en aquesta retallada, però afecta especialment a funcionaris i aturats...

Preocupen especialment els segons, doncs anirà creixent la bossa d'aturats amb poca formació qualificada que seran difícilment inseribles... I s'obren més interrogants amb les futures agències de col·locació; veurem quin model s'acaba adoptant, però hi ha qui s'ensuma que serviran per retirar encara més prestacions...

I sí, a mi em preocupa això del consum, doncs quasi tot s'encarirà i si baixa el consum se'n ressenteix l'economia, tota l'economia productiva, empreses i treballadors, la que genera llocs de treball, la que genera la riquesa, la que permet que aquesta es pugui repartir... però l'economia només se'n ressenteix, qui pateixen són les persones!

És cert que no a tothom li va malament, és cert que ara, diuen, la clau és exportar, no tot està perdut, però el panorama, el futur, és més aviat incert tirant a fosc...
Ja fa temps que estem dient que la pobresa té cares noves, hi ha qui parla dels nous pobres, dels "pobres il·lustrats", però de tantes que en té al final la pobresa ja no sabrà quina cara posar!

L'estat del benestar s'està mutant a l'estat del malestar; les persones, i en menys o més mesura, és repsonsabilitat de tothom, estem al servei de l'economia, quan hauria de ser just a l'inrevés!: l'economia ha d'estar al servei de les persones!

I és que jo em pregunto: si jo, la meva família, serem, sense arribar-ho a ser, per sort, "més pobres", poden ser-ho més les persones que ja conviuen amb la pobresa?

Rajoy ahir es preguntava a sí mateix i a sí mateix es responia: "¿Servirán de algo tanta estrechez y tantas apreturas? La respuesta es un sí con toda rotundidad. Estoy convencido de que al final del sacrificio nos espera la recompensa".

Si nosaltres ens sacrifiquem, rebrem també nosaltres la recompensa?...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada