divendres, 8 de juliol del 2011

#MiquelPairoli, paradís trobat!

S'ha apagat la seva espelma, no la seva llum! Foto: Roger Casero
Va ser la meva mare qui em va comunicar la mort d'en Miquel Pairolí. Incredulitat... Acostumat a llegir-lo al diari El Punt trobaré a faltar la seva ploma, els seus articles, els seus "gols" per l'escaire!

De Pairolí em va captivar "Cera"; l'any 2008 el recomanava i demanava per Sant Jordi. El 22 d'abril de 2008 escrivia sobre "Cera": "Darrer llibre de l'escriptor gironí Miquel Pairolí. Aquest és el llibre que desitjo que em regali la Sira, així l'hi vaig dir fa dies... i avui l'hi he recordat..."

I per Sant Jordi el llibre va caure i en Miquel ens el va dedicar a la Sira i a mi... I el 7 d'agost d'aquell mateix any el vaig començar a llegir... una de les meves lectures d'estiu d'aquell 2008: "Avui he començat a llegir Cera, de Miquel Pairolí. N'he consumit tres capítols; el primer és tot un retrat de la Girona (no explicitada) dels anys seixanta... Intueixo que el llibre, regalat per Sant Jordi amb dedicatòria de l'autot, m'encantarà." I així va ser, em va encantar!

Tot esperant Octubre, avui m'ha agradat molt rellegir un dels seus articles; sí, inevitablement hi ha el "Teló", article de comiat, però a mi em va agradar molt el que va dedicar a Vargas Llosa i "El paradís perdut": "Tothom sol tenir algun paradís perdut, quan arriba a una certa edat. Són aquests territoris del record, generalment situats a la infantesa o la joventut, que conservem a temperatura constant i entre cotó fluix, perquè no es trenquin ni es marceixin. Els necessitem per viure els rigors de la maduresa o de la vellesa, per pensar que vam tenir dies més esplèndids, alegres i lluminosos. El record juga a favor nostre. Aquella enorme capacitat que té la memòria per polir el més cantellut del passat s'aplica a embellir el paradís. I així, agombolats per aquella calidesa amable, habitem una irrealitat"...

Ben segur que el d'en Pairolí no serà un paradís perdut... el seu serà el paradís trobat!... I cantellut, per a més detalls!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada