dissabte, 8 d’agost del 2009

Inusual sequedat a Sarrià de Ter



La imatge que encapçala aquest escrit la vaig fer el passat 31 de maig de 2009, una de les moltes fotografies que vaig de la sortida organitzada per l'AMPA del CEIP Montserrat a la vall d'en Xuncla.

A la imatge es pot veure la font del molí d'en Xuncla rajant amb normalitat... normalitat que s'ha vist trencada per l'assecament, setmanes enrere, d'aquesta font; entre les hipòtesis que es plantegen hi ha la possibilitat que l'assecament de la font hagi estat causada, directa o indirectament, per les obres del túnel de Sarrià de Ter del TGV; podria ser que fruit d'alguna de les detonacions s'hagués produït un moviment de terres que hagués afectat la deu que alimenta aquesta font. Al final de l'article d'Assumpció Vila, La terra es queixa, podeu veure una imatge de la font del molí d'en Xuncla eixuta...

Des de l'ajuntament i des de l'Adif s'estan fent els treballs per esbrinar (o descartar) les possibles causes de l'assecament d'aquesta font, possiblement la més concorreguda de Sarrià de Ter; aquesta ve ser precisament una de les preguntes que vam fer des del PSC de Sarrià de Ter al darrer ple municipal, a finals de juliol; és una font, com es pot veure en aquesta altra imatge, que brolla al bell mig del llit de la riera d'en Xuncla, però l'aigua que raja no és la del curs del riu...



Però sembla que la font del molí d'en Xuncla (també s'ha assecat algun pou d'una masia propera) no ha estat l'única que sobtadament s'ha assecat; a la muntanya de can Marieta, també a Sarrià de Ter, hem observat molts arbres secs, alguns morts, fet que ens fa sospitar que possiblement aquesta inusual sequedat també pot tenir el mateix origen que l'assecament de la citada font... cal tenir present, a més, que aquest no ha estat precisament un any de sequera.

L'observadora amiga, i companya de grup municipal, Assumpció Vila va començar a fer-ne ressò aquest dimecres 5 d'agost al seu bloc amb l'article Sequedat alarmant, article a partir del qual el PSC de Sarrià de Ter vam emetre aquest comunicat el dijous 6 d'agost:

El PSC de Sarrià de Ter es mostra preocupat per la sequedat de la muntanya de can Marieta

El PSC demanarà si aquesta sobtada sequedat, que ha afectat especialment als pins, pot ser derivada de les obres del túnel del TGV de Sarrià de Ter

El PSC de Sarrià de Ter farà arribar al govern municipal la seva preocupació per la sequedat dels arbres i la muntanya de can Marieta, a Sarrià de Ter, que es detecta també a vall d'en Xuncla i en alguns arbres del Mas Boscosa.

La regidora del PSC de Sarrià de Ter, Assumpció Vila, va observar dies enrere aquest fet, després de comentar-ho amb veïns i veïnes, deixant-ne constància al seu bloc amb l'article "
Sequedat alarmant". Tal i com Vila apunta al seu article, caldria esbrinar si la sequedat de la muntanya, que ha causat la probable mort d'alguns arbres, és causa de les obres de construcció del túnel de Sarrià de Ter del TGV.

En aquest sentit el PSC de Sarrià de Ter recorda que des de fa setmanes la font del Molí d'en Xuncla ha quedat seca i una de les possibles causes és que fruit de les obres del túnel del TGV s'hagi afectat la deu que alimentava la font. Tal i com explica Assumpció Vila al seu bloc, "fa prop d'un mes es va assecar la font del molí. La raó més plausible és que les obres del túnel del TAV al mas Boscosa han afectat la deu de la font, però semblaven massa llunyanes ja que, sense haver fet cap estudi previ, els responsables d’Adif afirmaven que la font naixia de la mateixa riera. És probable que la deu provingués de la petita vall entre les dues muntanyes i al estroncar-la també hagin perjudicat la reserva d’aigua de la muntanya de can Marieta".

El regidor i portaveu del grup municipal PSC de Sarrià de Ter, Roger Casero, farà arribar la preocupació del PSC al govern municipal, alhora que demanarà que els treballs que s'estan fent per esbrinar el motiu de l'assecament de la font del Molí d'en Xuncla s'ampliïn per estudiar si la sequedat de la muntanya i els seus arbres prové de la mateixa causa. Segons Casero "tal i com Assumpció Vila ha apuntat al seu bloc, la sequetat d'aquesta zona sorprèn perquè aquest no ha estat precisament un any de sequera", i afegeix que "no podem assegurar que les obres del TGV en sigui la causa, però és una variable que cal tenir en compte, com cal tenir molt present el risc que pot suposar aquesta sequedat pel risc d'incendis".

Ahir divendres a la nit l'Assumpció Vila va actualitzar el seu bloc amb l'article La terra es queixa, on és especialment interessant, més enllà de la descripció i recomanacions que fa, veure les fotografies que ha fet de la zona de can Marieta, on es pot percebre perfectament la sequedat dels arbres...

Tal i com ha dit l'Assumpció Vila i hem remarcat des del PSC de Sarrià de Ter, ens preocupen tant les causes d'aquesta sequedat com una de les possibles conseqüències que pot tenir, augmentant el risc d'incendi de la zona...

-----------------------------

pd: d'aquesta notícia se n'ha fet ressò aquest dissabte el Diari de Girona [El PSC demana saber si la sequera a Can Marieta està vinculada a l'obra del TAV] i Ràdio Sarrià [El PSC de Sarrià de Ter preocupat per la sequedat de la muntanya de Can Marieta de Sarrià].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada