dilluns, 24 d’agost del 2009

Entrevista a "Pulpo" i crònica de Pulpopop

De Pulpopop (Fotonic) a la Rambla de Girona

Els qui em seguiu sabeu que segueixo amb interès el grup, duet per ser més precisos, Pulpopop. Darrerament han estat notícia al Diari de Girona i al portal web d'Orella Activa, amb una entrevista a un dels components i uns crònica d'una actuació respectivament. Aquí us en deixo les referències:

Diari de Girona:
´No volem ser estranys però venim del jazz ´freak´ i això marca´

Cantant i bateria de Pulpopop. "Cuit ben cuit!" és el nom del primer treball d'un nou projecte musical que comença a moure els tentacles a les comarques de Girona. Un "pulpo" i un "pop" que fan música més enllà de tòpics.

MARTA PALLARÈS GIRONA Les files del nou pop gironí no deixen de sumar afiliats; i un element comú entre ells és el treball amb les paraules, amb sonoritats diferents i la imatge. La darrera incorporació són Pulpopop, a cavall del Ter entre la Cellera i Sarrià, de formació jazzística però nova inclinació pel pop. A partir d'aquest agost i durant el setembre presentaran el seu primer treball, Cuit ben cuit!

Com han afrontat aquesta primera gravació?
La integren sis temes que ens serveixen per presentar la nostra feina, i que haurem d'exprimir al màxim perquè en el moment actual de la indústria, en el pas del CD al digital i l'autoedició, no et queda més remei. És una paradoxa que les discogràfiques et demanin tenir promoció al darrere per acceptar-te, però que la promoció només vingui quan has signat un contracte amb una discogràfica. Per això ens estem movent en tots els àmbits possibles...

... com la participació al Festival de Poesia Eròtica que es durà a terme a Girona aquest novembre.
Això mateix. Per nosaltres les lletres són molt importants, gairebé com poemes, tot i que siguin espinoses. Per això ens agrada que funcionin per si soles, independentment de la música, i els volem donar valor en aquest festival.

Aquesta va ser la intenció de l'enregistrament que van fer el passat cap de setmana al bosc de Can Ginebreda, a Banyoles.
És un vídeo amb una performance que presentarem al festival, on ja ens han convidat en altres ocasions. Aquest cop hi participarem com a Pulpopop, amb aquests personatges que hem creat per al nou projecte musical.

I per què és que les noves fornades del pop es mostren tan interessades a crear aquests embolcalls per a la seva música?
El primer és tenir un material de base que funcioni amb la mínima expressió; en el nostre cas, amb guitarra i veu. A partir d'aquí pots crear tot un món, pots enriquir les cançons amb els instruments que vulguis, o crear personatges. Hem elaborat una estètica que presentem al disc, als directes, al marxandatge, o al nostre web. No som ni dissenyadors ni professionals, però sí que és un món que ens atreu molt i que volem potenciar.

La cultura popular ha usat sovint aquestes eines.
Ens agrada tot allò que té una vessant artística. Per exemple, hem fet la banda sonora d'una exposició d'art contemporani de Kenneth Russo, que va mostrar a Valls el passat mes de maig. Vam agafar la lletra de l'himne de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la vam parodiar; i la cosa va quallar tan bé que fins i tot ara l'han adoptat com a pròpia. Així que per molt que facis les coses amb el cor, cal que sàpigues donar-hi una forma especial.

Al marge de formes, però, quina és l'ànima de Pulpopop?
És la fluïdesa amb què fem les cançons junts; fa molts anys que toquem amb en Pau, però bàsicament havíem practicat altres estils com el jazz. En passar tantes hores amb una altra persona, amb prou feines no cal que hi parlis amb paraules, ho fas amb música. I sobretot, és als directes on bolquem la nostra ànima.

I també són l'ànima del mercat i la indústria musical avui dia.
A més, en un directe no hi pot haver trampa, has de defensar el que has gravat. Amb aquesta intenció afrontarem el que tenim ara més proper, que són un concert en format íntim al Cercle el 18 d'agost, i el 5 de setembre a la Festa Major de Sarrià, on presentarem algun element visual nou que estem gravant amb en Gerard Puigmal.

I una proposta d'aquest estil, a qui creuen que interessa?
No volem ser estranys, sinó que realment ens surt així. Venim del jazz més freak i això marca molt, però esperem poder agradar públics de diverses edats i tendències. Això sí, ens agrada jugar amb les paraules, amb les frases fetes i les locucions, sempre des d'una vessant molt gironina. Som conscients, sobretot en Pau que és filòleg, que a vegades fins i tot cometem faltes, però si és per buscar una sonoritat especial o reflectir el llenguatge popular no ens fa res.

Orella Activa:
CRÒNICA: PULPOPOP AL CERCLE. L'EXPERIÈNCIA TOTAL DELS SENTITS

Són un duo atípic i són de Girona, el que també és atípic. Van ser el dimarts 18 en El Cercle, amb casa plena, per oferir un concert absolutament genial que va incloure una degustació de pop: de l’estil musical, clar, però també del famós mol·lusc, servit en petits platets com a delicatessen per a tots els afortunats que van acudir-hi.

Un es diu Pop i l’altre Pulpo. Un toca la guitarra magistralment i l’altre canta de forma prou convincent i a vegades dóna un cop de mà a les percussions. Però el que destaca encara més és el vertiginós sentit de l'humor amb què s’intercalen els temes – com ara «Vull Voler Volar», «Cuit, ben cuit!» o «Restes de Serrill»: una bogeria saludable i contagiosa que està present i fins i tot irradiant a les cançons, a l’actitud, a la festivitat.

La cosa va anar en crescendo, Pulpo i Pop també es van deixar alliberar de mica en mica i al final els assistents ja estaven tots inflamats. El duo, somiadors del goig i de la ironia, es van disposar a servir un extra, en el qual van repetir temes perquè ja no hi havia més repertori. Però és igual: les bones cançons són aquelles que sempre volem tornar a sentir.


Alexandre Nunes de Oliveira

-------------------------------------

pd1: acabo de veure que al diari El Punt també es publicava áquesta notícia sobre Pulpopop!:

Pulpopop ofereix avui un concert a El Cercle i es presentarà el 5 de setembre a Sarrià

Edgar Massegú (veu, lletres, bateria) i Pau Boïgues (guitarres, baix i cors) formen Pulpopop, un grup que va actuar a l'última edició del dia de la música a Girona amb el nom Fotònic, i que ara tot just ha publicat una primera maqueta, Cuit ben cuit!, amb cançons molt personals, com ara Restes de serrill, Els dies i els temps, Entre les cordes afilades, Vull voler volar, La figuera de la saliva i la peça que dóna nom al CD. Els 6 temes es van gravar el 3 de juliol passat als estudis Flora i Fauna de Sant Julià de Ramis, i va ser mesclada i masteritzada per Xebi Salvatella. Pulpopop oferirà aquesta nit un concert íntim al bar El Cercle del carrer Ciutadans de Girona (23h) i es presentarà oficialment el 5 de setembre a les barraques de la festa major de Sarrià de Ter.

pd2: m'ha agradat llegir que Gerard Puigmal (BadHill és... Gerard Puigmal) i Pulpopop col·laboren. Joves talents que admiro!.

pd3: entrades de Pulpopop al meu bloc:
Pulpopop, l'últim crit de guerra del pop en català! del dijous 16 de juliol de 2009
Fins on arriben els tentacles de Pulpopop? del dimarts 4 d'agost de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada