Una vegada resolta la incògnita de qui hi ha rere la X, una vegada desemmascarat el personatge, l’egòlatra i inquietant a parts iguals Elon Musk, moltes persones, empreses i organitzacions han optat per abandonar la seva xarxa i, a la seva manera, aïllar-la, tot i que avui, val a dir, està menys aïllada que mai; menys aïllada, especialment, del poder polític i, per descomptat, de l’econòmic.
Les matemàtiques mai han estat el meu fort, però si m’ho expliquen prou bé puc arribar a entendre que, en l’àmbit matemàtic, aïllar la X significa desxifrar el valor desconegut d’una equació, terme matemàtic que el diccionari defineix com la «igualtat entre dues expressions matemàtiques que contenen alguna variable»; és a dir, separar la incògnita, la X, per donar-li sentit en el conjunt de què forma part.
Des que Elon Musk va comprar Twitter i va transformar aquesta xarxa social en X, qui més qui menys n’intenta desxifrar el valor desconegut, és a dir, el que representa realment X, una vegada hem descobert que, tot i que s’hi assembla i com ja vaig explicar en el darrer article, X no és Twitter.
Quan Elon Musk va adquirir Twitter, ho va fer amb la promesa de garantir la llibertat d’expressió, un concepte que en mans de la dreta i, sobretot, de l’extrema dreta s’ha transfigurat de mala manera; la llibertat d’expressió ha pres una altra dimensió semàntica i conceptual, diferent de la que tenia el segle passat i que, tant en el cas de X com d’altres xarxes socials, serveix de paraigua per desplegar una progressiva i massiva desregulació dels continguts que s’hi publiquen.
És així com, amb la supressió dels mecanismes de verificació i la reinstauració de comptes expulsats per discursos d'odi o desinformació, com per exemple el mateix compte de Donald Trump, X ha esdevingut un terreny fèrtil per a les notícies falses, cosa que Twitter, al seu dia, havia combatut expulsant-ne el mateix Trump. La situació s’ha anat intensificant (agreujant si voleu), fins al punt que en l'actualitat X s’ha convertit en el paradigma de canal d’informació i difusió de la propaganda política i la manipulació massiva, basada en mitges veritats i falsedats senceres.
Al principi Elon Musk semblava aplicar a X una gestió erràtica, però és evident que amb el pas del temps ha fet de X un espai més fosc i sinistre; davant aquest escenari, i ja sense la simpàtica imatge de l’ocell blau piulador, la manca de verificació de continguts i l’augment descontrolat de la desinformació estan provocant un èxode de, que no volen formar, part ni ser còmplices, d’aquest ecosistema tòxic i desregulat, i que han anat migrant cap a alternatives més segures com Mastodon, Threads o BlueSky, on el control sobre la desinformació i la verificació de continguts és més estricte.
Accentua encara més aquesta incomoditat de formar part de X el nou paper del seu propietari, Elon Musk, a l’administració Trump, convertint-se en una figura política clau, en un aliat, gens discret, del poderós president, com vam veure durant la precampanya i campanya electoral, com veiem en les primeres passes de l’administració Trump.
Aquest degoteig de baixes de persones, empreses i organitzacions de X, però, no sé si és prou contundent per aïllar X de l’equació del món informatiu i tecnològic, per més que pugui tenir pèrdues en ingressos per publicitat o fins i tot una crisi reputacional. No sé fins a quin punt aquestes desercions li fan mal econòmicament, i tampoc sembli importar-li massa a Elon Musk que X esdevingui un reducte cada cop més extremista.
Tot i això, és evident que aïllar (la) X ja no és només una qüestió algebraica, també està esdevenint una qüestió política i social, tot i que de moment, d’impacte relatiu.
Em sembla que, per més que persones, empreses i organitzacions decideixin aïllar X, deixant-la com una incògnita prescindible en l’equació on la veritat i la responsabilitat informativa han de ser la prioritat, Elon Musk (també Donald Trump) sembla moure’s cada vegada millor en un entorn social, econòmic i polític on regna la desinformació i el caos. Amb aquest escenari, és evident, ell és el darrer interessat en desxifrar (la) X, en resoldre qualsevol mena d’equació.
Article publicat al número 120 de la revista Parlem de Sarrià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada