dimarts, 27 de setembre del 2011

Obrint portes a la reinserció en l'àmbit penitenciari

Cartell de la jornada "Obrint portes". Imatge: ECAS
Aquests darrers mesos, gràcies al programa Reincorpora de "la Caixa", m'he apropat un xic més a la realitat de les persones que es troben privades de llibertat, en especial a les que es troben en plena fase de reinserció social. Precisament Reincorpora és un suport més en el seu procés de reinserció social a través de la inserció laboral, a partir de la realització d'un itinerari d'inserció sòciolaboral que inclou un període formatiu, un servei i un acompanyament individualitzat en el procés d'inserció.

És fruit d'aquesta aproximació a la realitat de persones privades de llibertat que m'he interessat per la jornada "Obrint portes" que avui, dimarts 27 de setembre, organitza ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social).

Al llarg del dia d'avui reflexionarem (programa, en pdf) al voltant de la situació de l'àmbit penitenciari, però sobretot al voltant dels factors claus per a la reinserció i rehabilitació de les persones privades de llibertat. Penso que serà d'especial interès la taula rodona "Societat relacional: Administració, tercer sector i empresa" doncs la reinserció social i laboral de les persones privades de llibertat és una responsabilitat de tothom: administració i entitats socials, però també de l'empresa, qui té un paper clau en la inserció laboral.

Suposo que una de les qüestions que apareixeran al llarg de la jornada és la necessitat de superar i vèncer l'estigma que representa haver estat ala presó, haver comès un delicte i haver acabat a la presó. Precisament en la meva poca i curta experiència una de les recomanacions que feia als tècnics d'inserció laboral que intervenien al programa Reincorpora a Girona era que veiessin els beneficiaris com a persones en procés de recerca de feina... De fet tots ells estaven a la part final del compliment de la seva condemna, pel què el delicte, el motiu del seu ingrés a la presó, era el menys important, quedava molt enrere... El més important, per a nosaltres, era i és sobretot la seva motivació i disponibilitat per a treballar, el seu compromís vers el seu nou futur!

Obrim portes, obrint portes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada