dijous, 5 de maig del 2011

La planificació municipal, una assignatura pendent #sarriadeter

Nova pista poliestportiva al Pla dels Vinyers

1. Era aquest el canvi que s’esperava amb el nou govern?
2. Llum i ombres del govern municipal
3. Els errors en les grans obres i infraestructures
4. La planificació municipal, una assignatura pendent
5. La nostra acció municipal, al servei del poble

Seguint amb els 5 elements per al balanç del mandat municipal 2007-2011, article que, a mode de balanç, vaig publicar al  número 75 de la revista Parlem de Sarrià. avui publico el quart capítol:

La planificació municipal, una assignatura pendent (MIEM, PLEC i POUM)

Tres són els elements que, al llarg d’aquest mandat, ens havien de servir per planificar el nostre poble: el MIEM, el PLEC i el POUM.

El MIEM (Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals) es va treballar a finals del 2008 i es va aprovar l’any 2009. El document final va ser, a criteri nostre, un document poc ambiciós que no feia una aposta valenta pel futur esportiu de Sarrià de Ter.
El nostre grup municipal va fer fins a 10 propostes de millora del document, amb accions i plantejaments que ens sembla que el milloraven substancialment, de les quals només una va ser recollida.
D’altra banda vam ser el PSC qui varem obrir el debat del MIEM més enllà de les entitats esportives, a les associacions de veïns i altres entitats de Sarrià de Ter. La pista poliesportiva del Pla dels Vinyers no estava planificada en la proposta del govern municipal i va ser una de les nostres propostes de millora.

El PLEC (Pla local d’Equipaments Culturals) és una de les grans assignatures pendents d’aquest govern. Plantejat fins a la data només a mode d’esborrany, és un document que, sense conèixer les raons, el govern ha tancat al calaix. El nostre poble necessita debatre sobre quin ús hem de fer dels nostres equipaments culturals, i aquest mandat era especialment necessari fer-ho perquè està marcat, com he dit a l0inici, per la inauguració i posada en funcionament de la nova Biblioteca Emília Xargay. El debat polític i ciutadà sobre els equipaments culturals hagués abordat, sense cap mena de dubte, la conveniència o no de cedir gratuïtament al Consell Comarcal del Gironès l’espai d’equipament cultural del costat de la biblioteca... Potser per aquest motiu el PLEC s’ha endreçat en un calaix i no s’ha debatut més...
A més l’esborrany del PLEC posava de manifest un dels primers errors que va cometre el nou govern a l’inici del mandat: suprimir el Consell de Cultura. El nou govern municipal va suprimir el Consell de Cultura i el PLEC precisament el què recomanava era que se’n creés un...

El POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) havia de ser una de les principals, sinó la principal, eines de debat polític i ciutadà de Sarrià de Ter d’aquest mandat. El POUM és el principal instrument que tenim per a ordenar urbanísticament el nostre poble, per decidir quin ha de ser el Sarrià de Ter del futur... El debat del POUM el govern l’ha anat posposant fins a les acaballes d’aquest mandat, quan a criteri nostre s’hauria d’haver plantejat a l’inici o a la meitat del mandat municipal. El govern ha fet els deures tard.

I també els ha fet malament, els deures, plantejant un procés participatiu que convida poc a la participació, plantejant un debat sobre el POUM sense explicar ni tan sols a partir de quina elements hem d’articular aquest debat. Aquest que havia de ser el mandat per debatre i tancar el POUM, serà el mandat en què el govern tan sols s’ha atrevit a iniciar-ne el debat a les acaballes del seu mandat, plantejant un debat amb un nivell de participació baix... Temes tan importants i claus com la planificació d’equipaments (escolars, esportius...), la protecció del medi natural, la distribució del sòl industrial, del residencial, la volumetria i densitat del sòl urbanitzable o el model d’activitat econòmica no seran abordats en un procés de participació ciutadana ampli, com sí es va fer, per exemple, l’any 1999 amb el PALS (Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat) i l’Agenda 21. Una nova oportunitat perduda...

I demà, per acabar aquesta sèrie, la nostra acció municipal, al servei del poble

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada