dimecres, 12 d’agost de 2015

Lectures d'estiu

3 llibres per llegir a la fresca! Foto: Roger Casero
Aprofitar-les per llegir és una de les grans, bones i entretingudes maneres d'aprofitar les vacances d'estiu.

Durant molts anys jo vaig ser, primer, un lector de llibres ocasional, més aviat mandrós... La principal característica que havien de tenir els llibres que martcava si els llegia o no, més enllà del gènere o autor, era l'amplada del seu llom!

Uns anys després vaig esdevenir un lector estacional, de manera que aprofitava les vacances d'estiu per llegir tants llibres com les vacances em permetien, sense importar-me, llavors, l'amplada dels seus lloms.

Ara sóc un lector regular, que així dit d'entrada sembla penyoratiu però que en el fons és quelcom millor que ser un lector ocasional o estacional

És ben cert però que durant les vacances d'estiu, en especial els dies que passem, des de fa 15 anys, a Sant Antoni de Calonge la lectura s'incrementa; si fés una gràfica dels minuts per dia que al llarg de l'any dedico a la lectura durant aquests dies podriem veure-hi un pic!

L'estiu, astronòmicament parlant, el vaig començar escoltant el que Beethoven mai podrà escoltar, ni llegir, de tot el que Ramon Gener explica i escriu, amb texans, sobre la història de la música clàssica i sobretot l'òpera, tot ben amanit per les seves peripècies musicals i vitals, que en el seu cas, convergeixen.

Després vaig agafar el tren acompanyat per l'alcohòlica i deprimida Rachel en els seus anar i venir de Londres. tot fent-se fantasies de les vides d'altri, fins que aquestes vides entren de ple en la seva!

Per comprendre-ho tot plegat (això de la condició himana!) i ja a peu la platja dels espigons de Sant Antoni em vaig endinsar en la breu i didàctica història de la humanitat segons Yuval Noah Harari: història que parla d'uns "homo sàpiens" a qui per moments em sembla reconèixer, i per moments em fan realment por!

Els dies a Sant Antoni els he acabat anticipant-me al viatge que farem d'aquí uns dies passant "Un any a la Provença" de la mà de Peter Mayle, una decricpió idíl·lica del paisatge natural i mordaç de l'humà, i llegint preventivament "M'agrada la família que m'ha tocat"; ja sabem que les vacances i els viatges, moments de molta convivència familiar, posen a prova els propis fonaments de les relacions de parella i familiars!

Ara aquests dies previs al viatge, m'atrapen les pàgines d'en Xavier Bosch, "Algú com tu"!

Durant el viatge m'acompanyarà el llibre "1001 curiositats de Girona i el Gironès", de Mar Bosch, que llegit a quilòmetres de distància de casa ben segur tindrà un gust diferent; i abans no acabi l'estiu, per començar amb alegria el retorn a la feina, llegiré "Working Happy" de Txell Costa, un bon antídot per al síndrome postvacacional!

Una tardor em vaig preguntar perquè si de veritat m'agradava llegir (i m'agrada) deixava que les fulles dels llibres caiguéssin en l'oblit com quèien les fulles de tardor, i abandonava els llibres i, amb ells, la lectura fins al proper estiu...

M'excusava a mí mateix amb la millor i més utilitzada de les excuses possibles per a no llegir: no tenir temps! 

Però ja sabem que això és tan sols una excusa que ens atenua, en cas de tenir-lo, el sentiment de culpa; en la majoria d'ocasions acabem dedicant el temps, el poc o molt temps del que disposem, a fer allò que realment ens agrada...i si llegir realment forma part d'allò que realment ens agrada, acabem trobant el temps, poc o molt, per fer-ho!

Ja estic pensant en les lectures de tardor...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada