dissabte, 5 de febrer del 2011

Brundibar a Therezín

Final de la representació a Girona. Foto: Roger Casero
D'entre les moltes maneres d'explicar el què va representar l'extermini jueu nazi als infants, "Brundibar a Thezerín", una iniciativa del projecte Girona XXI,  n'és una de molt indicada i encertada.

Basada en l'ópera "Brundibar" del compositor txec Hans Krasa, representada diverses vegades al cap d'extermini de Thezerín, Quim Lecina ens proposa endinsar-nos-hi en un muntatge que ens transporta precisament a l'assaig general de l'obra al propi camp de Thezerín.

Aquesta posada en escena permet contextualitzar aquesta òpera en en moment històric i vital dels seus protagonistes, el propi Hans Krasa (va morir l'any 1944 a Auschwitz) o bé el jove periodista Petr Ginz (mort també a l'any 1944 a Auschwitz), qui va escriure Diari de Praga... La història és aparentment molt senzilla, però conté, pel què explica i per on es va representar, una important càrrega simbòlica: és la història de dos germans que, tot cercant la manera de guanyar quatre dinerets per comprar llet per la seva mare malalta, topen amb Brundibár (malèfic, arrogant i autoritari personatge inspirat en Hitler) i, finalment, amb l'ajuda de la mainada del poble, li planten cara.

Amb la meva família vam tenir l'oportunitat de veure la representació que es va fer a Girona el passat 23 de gener; abans s'havia estrenat a Granollers i avui es representa a Figueres i demà a Mataró.

Per poc que en tingueu l'ocasió, us recomano que la veieu... i si no podeu, si més no podreu assaborir-ne l'esperit en aquest podcast del programa ‘Notes de clàssica’, de Catalunya Música:



O també podeu veure aquesta breu crònica de TV3 just abans de l'estrena a Granollers.

La història, en aquest cas musicada, a l'abast de la mainada... Un regal per gaudir-ne tota la família!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada