dimecres, 19 de setembre del 2012

Mereix una darrera oportunitat el federalisme?

Rubalcaba i Navarro a la Festa de la Rosa 2012 de Gavà. Foto: PSC
Ho publicava jo aquest dissabte i l'endemà, diumenge, ho deia Pere Navarro, primer secretari del PSC: "Espanya serà federal o no serà".

Mereix una darrera oportunitat el federalisme?

Aquests darrers anys el federalisme ha perdut força davant l'autonomisme centralista d'uns i l'independentisme dels altres. De federalistes només en queden, a hores d'ara, al PSC, i no massa enlloc més... Al PSOE sembla que els poc que hi havia, o s'han amagat o, definitivament, han desaparegut!

Deia Pere Navarro: “perquè el federalisme avanci a Catalunya és imprescindible que també ho faci a la resta d’Espanya”. “PSOE i PSC hem de construir, colze amb colze, aquest federalisme de l’acord, el diàleg i el camí conjunt”.

A Pere Navarro no li manca raó. De fet jo penso que precisament la relació entre el PSC i el PSOE pot ser el millor banc de proves del federalisme, si és que ambdós partits han de ser els abanderats, aquí i allà, d'aquest model! Comencem pel grup parlamentari propi al Congrés de Diputats?

Federalisme és pacte, és respecte a la pròpia sobirania, pel què el què podríem començar per establir una relació veritablement federal entre el PSC i el PSOE, com ja reclamava, i m'hi sumava jo a finals de 2010 Ponç Feliu: Ara és el moment!: "Només pensant des del PSC, i per al PSC, podrem definitivament saber què som i què volem ser"

I és que l'escenari, vist també des del PSC, és molt clar; i no són meves, aquestes paraules, sinó de Juli Fernández a
  • El Punt Avui: Alternatives, em pregunta? Madrid en té dues, només dues: anar a negociar amb quines condicions Catalunya es queda a Espanya o negociar amb quines se'n va. No té cap més alternativa
  • i al Diari de Girona:Per tant, si el Govern central no mou fitxa; si el PSOE no lidera aquest moviment federal de canvi radical, finalment faran que, a Catalunya, molts apostem per la independència, tot i que el nostre partit no és independentista.
Veient la força que l'independentisme té a Catalunya, cada vegada menys polititzat, més transversal, em sembla perfecte que el PSC vulgui jugar la carta del federalisme com la darrera possible...

Però la qüestió no és si el federalisme es mereix una nova, o darrera oportunitat, sinó si el PSC, i sobretot el PSOE, són mereixedors del federalisme.

La paradoxa és que, jugant a la política ficció, avui per avui el federalisme és una opció menys factible que la independència als ulls de l'imaginari col·lectiu de Catalunya.

Si al PSC realment volem defensar la via federal ja ens podem començar a posar les piles i, sobretot, posar les piles al PSOE... Sinó caldrà començar a encunyar de debò el terme "socialista independentista"!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada