dijous, 7 de juny del 2012

La vil·la romana del Pla de l'Horta declarada BCIN! #SarriadeTer

Imatge parcial de la vil·la romana del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter. Foto. Roger Casero

Amb molta satisfacció hem rebut, a Sarrià de Ter, l'esperada notícia!: El Govern declara bé cultural d'interès nacional la vil·la romana del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter.

Fantàstic! Si el patrimoni arqueològic i cultural de Sarrià de Ter ja va prendre rellevància amb les primeres excavacions de la vil.la romana del Pla de l'Horta a principis dels anys '70 del segle passat, i posteriorment amb les excavacions de la necròpolis visigòtica a mitjans de la primera dècada d'aquest segle, ara, amb les noves excavacions i la seva declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional no només podrem preservar més i millor el nostre patrimoni, sinó que podrem difondre'l com es mereix!

Aquests dies amb la declaració de BCIN de la vil·la romana del Pla de l'Horta és inevitable, i necessari alhora, recordar el pregó que l'arqueòleg sarrianenc Lluís Palahí Grimal, responsable de les excavacions de la vil·la, va fer a la Festa Major de 2009, del que vaig recollir-ne les meves impressions al bloc:

"En Lluís va parlar, naturalment, de Sarrià de Ter, però no va voler referir-se, com solen fer els pregoners, als records d'infantesa (llavors s'adonaria que han passat massa anys) ni a explicar com era i ha canviat Sarrià de Ter des de llavors (no explicaria res del què vosaltres no sabéssiu, possiblement amb major coneixement); en Lluís Palahí va parlar del Sarrià de Ter de fa dos mil anys, el poble (la vil·la) que precisament s'amaga sota la pell de l'actual.

Va referir-se al seu emplaçament, situant-lo geogràficament a la plana de Girona amb el pas del Congost i del riu Ter, com a dos elements claus, que no només n'han determinat l'origen, també el seu paper, la seva funció de poble residencial per un costat, amb més espai que no pas Girona (Gerunda), però prou a aprop com perquè un ric romà s'hi fés una imponent vil·la, però també per la seva funció productiva (abans agrícola, ara industrial). La funció de control i defensiva de la zona (pla de Girona) es feia des del Castellum de Sant Julià de Ramis...

Entre el Sarrià de Ter de fa dos mil anys i l'actual, va dir, no hi ha tantes diferències; va establir alguns paral·lelismes, trobant, d'aquesta manera en la història, les claus per entendre el paper i caràcter del Sarrià de Ter actual... de la mateixa manera, va dir, que el Sarrià de Ter del 3.000 serà també en funció del què som ara..."

Ho va escriure Assumpció Vila l'any 2008... sensibilitat arqueològica!

(vídeo de la visita a la vil·la romana a finals de març de 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada