dilluns, 18 d’abril del 2011

Brunyols en família, a Cantallops!

Brunyols per donar, brunyols per menjar! Bona feina família! Foto: Roger Casero
L'àvia Juanita, que ja té més de 90 anys, està mig endormiscada, o endormiscada del tot, asseguda en una butaca en un racó de la cuina de casa seva. Anys enrere era ella qui ocupava l'espai central i ens manava la feina. Ara se'n manté al marge i amb prou feines s'acaba el brunyol que li hem donat per tastar i trencar-li el son de mitja tarda... Està absent però la seva presència és com una metàfora de la baula, la gran baula, que l'àvia Juanita representa en la cadena de la nostra família!

Fa uns anys que és la meva mare qui orquestra totes les operacions i són les meves filles i nebodes les qui ocupen l'espai de la cuina, assumint cada any més feina i responsabilitats! Fer brunyols a Cantallops és sobretot una feina en equip i hi ha feina per a tothom!

Lleven els pans a la vora del foc. Foto: Roger Casero

La recepta dels brunyols que fem a Cantallops és la de cada any, si fa o no fa, tot i que el què no pot mancar mai és la jaculatòria que d'uns anys ençà diu la meva mare, tot marcant el senyal de la creu en cada un dels dos pans que amb traça i força a parts iguals ha pastat el meu germà, abans de tapar-los a la vora del foc per llevar:

"Déu m'ha donat per néixer,
Déu em doni per créixer.
Déu m'ha donat per granar
Déu em doni per llevar"


La Clàudia i l'Abril, ensucrant els brunyols. Foto: Sira Canyigueral

Les famílies necessitem espais de cohesió, moments de trobada per a mantenir viu el caliu, les relacions, les converses... fer els brunyols a Cantallops és una de les millors activitats que realitzem en família, una activitat quasi ancestral que mai hem deixat de fer, que mai voldrem deixar de fer...

Un dia la meva àvia ja no hi serà, i per absent que resulti ara la seva presència, l'enyorarem...

I un altre dia, d'aquí molts i molts anys, possiblement serà la meva mare qui romandrà mig endormiscada, o endormiscada del tot, asseguda en una butaca en un racó de la cuina de casa seva, i amb prou feines s'acabarà el brunyol que li haurem donat per rosegar i trencar-li el son de mitja tarda...

Però nosaltres seguirem fent els brunyols en família, a Cantallops!

La meva mare instruïnt a la Irina a fer brunyols mentre jo els coc. Foto: Sira Canyigueral

1 comentari:

  1. I no oblideu que abans d'ensucrar s'han de ruixar (perquè s'hi agafi millor el sucre) amb una branqueta de llor (llorer) beneït a la missa de Rams!!

    Salutacions des de Cantallops

    ResponElimina