dilluns, 15 de setembre del 2008

El primer dia d'escola de Sant Julià de Ramis

"En parlar d’escola –alguns ja sabeu que vaig estudiar per mestre i que ara em dedico a la pedagogia- no em sé estar de demanar-vos, sobretot als membres del vostre ajuntament, que treballeu per tenir una escola a Sant Julià. Fa molt temps que no n’hi ha i, creieu-me, els pobles que no tenen escola, pateixen, a mig termini, un problema greu d’identitat.

L’escola, diguin el que diguin, és encara una eina insubstituïble per aprendre a viure i conviure amb els altres, per impregnar-nos no només de la cultura científica –que també-, sinó sobretot de la cultura viscuda que aporten cadascun dels nens i nenes que arriben a l’escola amb tot el que són, el que han fet i han viscut a casa seva (amb els seus pares, avis i germans), als carrers i a les places amb els seus veïns i amics; el que han imaginat o recreat davant de la televisió o escoltant els contes que, a les fosques i abans d’anar a dormir, els expliquen els pares, el tros de terra que han trepitjat i el nom de cada cosa. Un poble sense escola és un poble trist (talment el poble d’Hamelín, amb nens i nenes que en fugen cada dia), és un poble insegur de les seves possibilitats i del seu futur, és un poble que s’ha venut l’ànima per un plat de llenties, que a curt termini ens sacia i dóna força, però d’efectes que s’esllangueixen lentament i inexorable.

Ara que Sant Julià creix, ara que un pedagog és al davant del vostre ajuntament, ara que encara hi sou a temps, sense més demora, poseu la primera pedra de l’escola del poble!"


Fragment del Pregó de la Festa Major de Sant Julià de Ramis pronunciat el 20 de setembre de 2003 pel Doctor en pedagogia Xavier Besalú.


Avui, quasi cinc anys més tard, i quan en fa més de trenta que Sant Julià de Ramis va perdre la seva escola, una colla de nens i nenes trepitjaran, per primera vegada, les aules del què ja és la nova escola de Sant Julià de Ramis.

Els mòduls del què fins ara era l'escola bressol de Sant Julià de Ramis acollirà els i les alumnes d'educació infantil, a l'espera d'estrenar, d'aquí uns anys, el nou edifici. Qui estrenen edifici són els infants de l'escola bressol...

Quina gran feina que han fet l'alcalde Narcís Casassa (PSC) i el regidor d'educació Pere Pujolràs (UdM)... Sobretot a ells els deurien ressonar i repicar als timpans (i a les seves consciències i responsabilitats) les paraules sàvies de Xavier Besalú... Ell va tenir la valentia de dir-ho i fer-ho sense embuts; ells, el repte de fer-ho realitat...

Avui, primer dia d'escola, desitjo especialment que sigui un gran dia per l'escola de Sant Julià de Ramis.

----------------------------

pd: i naturalment també desitjo que tot vagi molt bé al CEIP Montserrat de Sarrià de Ter que estrena aules prefabricades per anar digerint l'augment d'alumnes dels darrers anys, també aquest...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada