Vinyeta: Jordi Canyissà |
Quelcom semblant passa darrerament amb les dades de l’atur. La darrera enquesta de població activa (EPA) d’aquest segon trimestre de 2014, publicada dies enrere, deixa titulars prou esperançadors com aquest: “La població ocupada augmenta en 79.300 persones que provenen de la població inactiva (9.500 actius més) i la desocupació (69.800 4 aturats menys)”.
Més enllà dels factors conjunturals el dolç sabor d’aquestes dades de sobre l’atur serveixen per argumentar que ara ja es crea ocupació, que encara que poc a poc ens anem recuperant i que no som dins un pou, sinó dins un túnel, doncs podem albirar un punt de llum, per minúscul que sigui, just al final!
Però ja sabem que tot titular té lletra petita i aquesta, per més que vulguem evitar-la, també l’hem de llegir. I aquesta lletra petita ens diu, també en forma de titular, que segons l’informe d’Indicadors Socials a Catalunya INSOCAT núm. 4 publicat recentment per ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social): "Creixen l’atur de llarga durada, les llars sense ocupació i la precarietat laboral".
En efecte aquest informe aporta dades preocupants, com el fet que el 60% de les persones que cerquen fa més d’un any que no en tenen, que la taxa d’atur de llarga durada és del 12,2%, més del doble que a la UE i que més del 13% de la població adulta i del 15% dels infants viuen en llars on ningú treballa.
Aquest és l’agredolç sabor de les dades de l’atur, dades que ens indiquen no només quin és el nostre present, sinó quin és el nostre possible futur: podem recuperar-nos de la crisi, però no deslliurar-nos de la precarietat.
Amb paraules menys agres ho expressem quan diem que ja res serà com abans, que no esperem que el nostre futur sigui un retorn al passat.
Als qui ens agrada la sala agredolça sabem que el secret és que per degustar-la i gaudir-ne no podem separar-ne el dolç de l’agre ni viceversa; defineix el sabor agredolç el diccionari com “una dolçor aparent o fingida que deixa endevinar l'agror”; potser és amb aquesta mateixa definició que hem de fer la lectura de les dades de l’atur, sobretot per no caure ni l’arrauxada eufòria ni en l’excessiva desesperació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada