dimecres, 6 d’agost del 2008

Proposta del PSC respecte a la nova biblioteca i auditori de Sarrià de Ter

El nou centre cultural de Sarrià de Ter, situat a l'anomenat sector Cobega (on hi havia l'antiga fàbrica de la Coca-Cola), és el gran projecte d'aquest mandat, sobretot perquè està previst que entre el 2010 o 2011 s'inauguri la nova Biblioteca Emília Xargay. El centre cultural també inclourà un auditori, una sala museu, una sala d’exposicions i un arxiu.

El projecte en sí, la definició dels espais i usos, va ser la principal tasca que la llavors tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Sarrià de Ter, Assumpció Vila, va fer durant el passat mandat. Ara el què cal fer és l'execució de les obres i la gestió, gens senzilla, del finançament de l'equipament i d'altres qüestions com la negociació i definició de l'aportació final de la constructora.

Des de l'inici d'aquest mandat, des de bon principi, el grup municipal del PSC de Sarrià de Ter i, en especial, l'Assumpció Vila, ens hem ofert al govern municipal (ERC+CiU) per aportar al desenvolupament del projecte el nostre coneixement i la nostra experiència, alhora que hem anat apuntant, en diversos plens municipals, alguns dels temes que calia abordar (energia geotèrmica) o qüestions que calia demanar (certificacions d'obra).

No rebent respostes suficientment satisfactòries i, sobretot, tranquil·litzadores per part de l'equip de govern, des del nostre grup, a partir d'una intervenció de la companya Assumpció Vila, vam tornar a exposar al darrer Ple, celebrat el passat dimarts 29 de juliol, la nostra preocupació per com s'està desenvolupant i executant el projecte, així com proposant una execució conjunta dels projectes de la biblioteca i l'auditori.

En aquest sentit, ahir vam emetre un comunicat de premsa del PSC de Sarrià de Ter sobre la nostra proposta al Ple, comunicat que reprodueixo íntegrament:

El PSC proposa que els projectes de la biblioteca i l’auditori del nou centre cultural de Sarrià de Ter s’executin conjuntament

El grup socialista també demana al govern que faci un major seguiment i control de les obres i reclama una compensació per la pèrdua de 90 metres quadrats de l’equipament públic

El PSC de Sarrià de Ter va exposar, al darrer Ple de l´Ajuntament de Sarrià de Ter, celebrat el passat dimarts 29 de juliol, la seva preocupació per l´estat dels projectes i obres del nou centre cultural de Sarrià de Ter, que ha d´incloure la nova biblioteca Emília Xargay, un auditori, una sala museu i una sala d´exposicions.

Assumpció Vila, regidora del grup municipal socialista, va demanar al govern un major control i seguiment de les obres de l´equipament públic, així com un tractament conjunt dels projectes de la biblioteca i l´auditori per tal de millorar-ne la gestió de les obres i, sobretot, el finançament. D´aquesta manera, segons Vila, s´evitaria fer obres provisionals, com la sortida d´emergència de la biblioteca.

El PSC de Sarrià de Ter va proposar que les fases de construcció del nou equipament cultural comencin conjuntament per la biblioteca i l´auditori, per afavorir les economies d´escala, posteriorment segueixin per la sala museu i la sala d´exposicions, preveient una futura convocatòria per arxius i finalment culminar l´equipament amb la doble pell de la façana, donant així uniformitat a tot el conjunt. Per Roger Casero, portaveu del PSC, “aquesta proposta de calendari d´execució d´obres és més coherent amb el plantejament i funcionalitat de l´equipament, alhora que permetria una millor gestió econòmica i financera de la inversió”.

Els números del PSC

Pel PSC el pressupost dels dos projectes (biblioteca i auditori) puja aproximadament a 1.500.000 €. Pel que fa als ingressos previstos per finançar aquesta inversió, segons el PSC de Sarrià de Ter són 317.000 € del PUOSC de 2004, 500.000 € d´aportació de l´Ajuntament de Sarrià de Ter, 275.000 € aproximadament d´aportació de la Diputació de Girona i 357.000 € provinents del PEC (Pla d´Equipaments Culturals) 2006 de la Generalitat. En total 1.450 milió d´euros.

Per Assumpció Vila “la proposta és factible, ja que a més amb el concurs es podria abaratir el preu de licitació i amb una bona negociació amb el constructor, aquest podria aportar més obra”.
Assumpció Vila també va reclamar la incorporació de l´energia geotèrmica al projecte, tal i com havia previst l´anterior govern socialista, garantint així la viabilitat de l´equipament en el futur i abaratir la futura factura d´electricitat. Per Vila “dir que l´equipament tindrà unes despeses de manteniment i no adoptar solucions quan aquestes són factibles i tècnicament viables, són només paraules; si hi ha una solució d´estalvi energètic s´ha d´adoptar, i espavilar-se en el finançament”.

El PSC també ha demanat que el govern certifiqui l´obra que, en concepte d´estructura i paletaria grossa, li correspon fer a la constructora, per estimar, conèixer i ajustar l´aportació que en concepte d´aprofitament mig ha de fer l´empresa constructora de la urbanització. Des del grup municipal socialista ja es va demanar al govern, mesos enrere, que demanés certificats d´obra a la constructora o bé que el propi ajuntament certifiqués l´obra feta.

Per Roger Casero “és imprescindible disposar d´aquesta informació per negociar amb la constructora la definició i detalls dels conceptes de paletaria grossa i tancaments, que corresponen fer a la constructora com a aportació de l´aprofitament mig”.

Finalment el PSC va reclamar al govern que hauria d´haver aturat les obres d´urbanització davant la pèrdua de 90 metres quadrats d´equipament públic, corresponents al magatzem de la biblioteca, en favor de la constructora. Segons el PSC l´aportació per equipament públic és de 2.200 metres quadrats i reclama que la pèrdua de metres, si ja és irreversible, es compensi bé econòmicament bé en obra. En aquest sentit Assumpció Vila va reclamar una acció més contundent en defensa dels interessos públics de l´equipament per part del govern municipal.

Per Roger Casero “aquest és un projecte molt complex des del primer dia, que ha tingut i té dificultats de gestió i negociació amb la constructora, dificultats que també vam tenir el PSC en les nostres responsabilitats de govern”. Per això, segons Casero “sempre hem ofert el nostre coneixement del projecte al govern per fer un front comú en la defensa dels interessos públics, però les nostres propostes i demandes no han estat recollides pel govern
.

-------------------------------



pd3: Articles d'Assumpció Vila al seu bloc sobre aquest tema:
Energia geotèrmia per la Biblioteca de Sarrià de Ter, publicat el 2 de maig de 2008.
Un projecte ambiciós, publicat el 2 d'agost de 2008.

pd4: Pla d´equipaments culturals 2005-2007. Article d'Assumpció Vila, llavors tercera tinent d'alcalde i regidora de Cultura, publicat a la revista Parlem de Sarrià núm. 57 (pdf). També és especialment d'interès llegir el número 54 de la revista Parlem de Sarrià (pdf), on el tema central és la biblioteca de Sarrià de Ter.

pd5: jo també he escrit sobre el tema, al meu bloc, a Estimar el projecte de la biblioteca, publicat l'1 d'abril de 2008. Es fa referència a una nota de premsa del PSC de Sarrià de Ter sobre l'energia geotèrmica: El PSC reclama l'ús de l'energia geotèrmica per climatitzar la nova biblioteca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada