dijous, 22 de juliol del 2010

El cul de sac del govern municipal, article al Parlem de Sarrià n. 72

El cul de sal del govern municipal (ERC+CiU) de Sarrià de Ter, literal i metafòricament parlant. Foto: Twitxr Roger Casero

Aquest és l'article que he publicat al número 72 de la revista Parlem de Sarrià.


EL CUL DE SAC DEL GOVERN MUNICIPAL

Per Roger Casero Gumbau.
Regidor i portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Sarrià de Ter

"Cul de sac” és una expressió que s'utilitza, en el sentit més literal del terme, per referir-se als carrers, carrerons, carreteres o vies sense sortida, o si més no sense més sortida que la de la pròpia entrada.

Però “cul de sac” és una expressió que també s'utilitza en un sentit metafòric, ens hi referim quan ens trobem en una situació o circumstància sense sortida, sense alternatives, o si més no sense més alternativa que la de desfer el propi camí.

Tan en la seva literalitat com en la seva expressió metafòrica a Sarrià de Ter tenim i ens trobem en un cul de sac.


EL CUL DE SAC DEL CARRER FRANCESC CAMBÓ

De carrers “cul de sac” a Sarrià de Ter en tenim més d'un, però aquests darrers mesos n'hem tingut un de nou, el del carrer Francesc Cambó, a la zona del Pavelló Municipal. Fins a la construcció de la nova rotonda de la Via Augusta, a l'alçada dels carrers Firal i Lloses, el carrer Francesc Cambó era un carrer amb entrada i sortida i de doble sentit, carrer que donava una gran mobilitat a l'entorn del Pavelló Municipal, juntament amb el seu paral·lel, el carrer Joan i Francesc Torras Hostench i el tram del carrer Firal que hi ha davant la Plaça dels Gegants.

Però amb la construcció de la nova rotonda, del tot necessària, val a dir, el carrer Francesc Cambó es va convertir, per gentilesa del govern municipal, en un cul de sac, barrant-ne l'accés i la sortida al carrer Firal, contribuint d'aquesta manera a l'empitjorament de la mobilitat al voltant del Pavelló Municipal. El què veïns i veïnes i usuaris del Pavelló Municipal hem notat és que amb aquest cul de sac no és possible voltar-lo, com s'havia fet sempre.

Des del grup municipal del PSC vam advertir al govern d'aquest risc i vam demanar, abans i durant la construcció de la rotonda, que el carrer Francesc Cambó no es convertís en un cul de sac, tal i com preveia el govern en el projecte que va aprovar.

Aquest cul de sac és obra del govern municipal, qui malgrat els nostres advertiments va tancar l'accés i sortida del carrer Francesc Cambó pel carrer Firal. La rotonda era i és necessària, i sense cap mena de dubte ha millorat la seguretat, i això era el prioritari, d'un dels punts més conflictius de la xarxa viària del nostre poble. Però l'error del govern municipal va ser executar les obres de la rotonda sense resoldre tots els punts crítics que plantejava, i aquest cul de sac n'era un.

El govern municipal ha creat un problema on no n'hi havia cap. Es diu que la política, que els polítics, han de resoldre els problemes de la gent, de la ciutadania, però en aquest cas la política, l'acció del govern municipal, han creat, ens han creat un problema. I el problema és doble: el propi cul de sac i la solució que cal cercar, ara, per resoldre'l. Cal recordar que la rotonda es va finançar a través del Fons Estatal d'Inversió Local de l'Estat, i que els diners que s'hi havia de destinar ja s'han gastat, també per “pagar” aquest cul de sac. La solució, doncs, caldrà pagar-la a part, i la nostra preocupació és si, aquest problema que ha creat el govern municipal, l'haurem de pagar entre tots els sarrianencs i sarrianenques.

DEL “CUL DE SAC” AL “NYAP” DEL GOVERN MUNICIPAL

Sembla haver trobat, el govern municipal, una solució, diu que provisional, al cul de sac que, per gentilesa seva, té el carrer Francesc Cambó. Aquesta solució provisional és, a ulls nostres, un “nyap”, una cosa, segons defineix el diccionari, una cosa mal feta, no gens reeixida, un “brunyol”!. La seva solució provisional passa per “legalitzar” la infracció que molts vehicles, inclosos camions de gran tonatge, feien per escapolir-se del cul de sac: passar del carrer Francesc Cambó a la Via Augusta (i viceversa) pujant per la vorera i travessant el voral. Vista la infracció el govern municipal l'ha “legalitzat” marcant el pas, indicant el camí, amb unes pedres. A més aquest “accés” s'ha situat on el govern havia dit que faria una zona d'aparcament, que per cert tampoc hem vist que s'hagi fet... No és aquesta la solució!

La solució no passa només per donar una via de sortida i/o entrada al carrer Francesc Cambó, sinó que també passa per resoldre i recuperar la mobilitat al voltant del Pavelló Municipal. Des del PSC de Sarrià de Ter hem plantejat que el obrir de nou el carrer Francesc Cambó integrant-lo a la sortida de la rotonda a l'alçada de la plaça dels Gegants. El seu cul de sac els ha portat en una mena de carreró sense sortida, o de moment amb una sortida provisional.

Aquest cul de sac té un cost econòmic que també cal valorar. D'entrada convé recordar que el cost de la rotonda era de més de 400.000 € i resulta que pel govern no van ser suficients per resoldre positivament la rotonda. La solució provisional, per barata que pugui ser, d'entrada la paguem entre tots, i per la solució definitiva el govern no només no sap massa com resoldre-la, sinó que no tenim clar que tampoc tingui, ara per ara, els diners per fer-ho.

La ciutadania exigeix als polítics no només una correcte gestió econòmica, dins els marges de la llei, sinó que també una gestió econòmica eficaç i eficient, i aquest no és el cas de la rotonda i el cul de sac que han creat.


EL CUL DE SAC, METÀFORA DEL GOVERN MUNICIPAL

El cul de sac del carrer Francesc Cambó esdevé, al capdavall, una metàfora del propi govern municipal. On ens porta aquest govern? Els errors en l'elaboració del pressupost (van oblidar-se del Centre Cívic la Cooperativa, dotat amb més de 80.000 €) o la cessió d'equipament municipal pel Centre de Visitants, prioritzant la necessitat i interessos del Consell Comarcal per davant els de Sarrià de Ter marquen una direcció que dubtem que sigui la que esperen els veïns i veïnes del govern municipal, de qui té la màxima responsabilitat de gestionar allò comú i de defensar i vetllar, per damunt d'altres interessos, pels interessos i necessitats de Sarrià de Ter...

Des del PSC de Sarrià de Ter seguirem mantenint el nostre esperit crític i caràcter constructiu en l'exigència d'una bona gestió i polítiques del govern, en la defensa dels interessos de Sarrià de Ter.

--------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada