dilluns, 14 de febrer del 2011

5 claus per al treball col·laboratiu en polítiques d’inclusió social

Oscar Rebollo ens desenvolupant les 5 claus per al treball col·laboratiu Foto: Roger Casero
A finals del mes d’octubre l’Ajuntament de Salt va celebrar la jornada Junts per Multiplicar del Pla d’Inclusió, convocant diverses taules de treball multidisciplinar per enriquir, amb la metodologia del treball col·laboratiu, el propi Pla d’Inclusió a partir del treball, propostes i conclusions de les diverses taules de treball. Jo vaig tenir l'oportunitat de participar-hi, en representació de Plataforma Educativa, juntament amb altres companys i companyes de l'entitat.

La jornada va comptar amb la presència d'Òscar Rebollo, qui amb la seva intervenció, va reforçar la necessitat i importància del treball col·laboratiu amb unes reflexions prèvies i amb 5 pistes per enfocar correctament el treball col·laboratiu.

Si el problema és complex i abasta diferents factors”, deia Rebollo, “no el podem afrontar des d’una sola perspectiva, és necessari el treball col·laboratiu”. Sota questa afirmació pren força el concepte de transversalitat, no entesa, com va subratllar Rebollo, com que els altres departaments facin el què un els diu. Si el problema és complex, també ha de ser-ho la solució, o si més no la solució també s’ha d’afrontar des de la complexitat, sumant esforços.

Davant la necessitat d’afrontar conjuntament per fer front a problemes complexes abans de plantejar-nos el treball col·laboratiu hem de tenir present, segons va indicar Òscar Rebollo, tres qüestions prèvies:

Hem de voler treballar col·laborativament
Cal prendre la decisió

Hem de poder
Cal disposar del temps, recursos, instruments i espais necessaris

Hem de saber
Cal ser conscients que possiblement hem d’aprendre a treballar col·laborativament

Però l’èxit del treball col·laboratiu no s’assoleix només responent a aquestes tres qüestions prèvies, sinó que cal tenir presents aquestes 5 claus que, tal i com va explicar Òscar Rebollo, faciliten el treball col·laboratiu i que sobretot han de tenir presents els qui assumeixin la responsabilitat d’accionar-lo:

1.- Adonar-nos que compartim valors
No hem de donar-ho per fet, per suposat, cal fer-ho explícit, cal establir espais per posar en comú els valors a partir dels quals s’articula aquest treball.

2.- Construir conjuntament els objectius
Els objectius a assolir els ha de definir tothom, evitant caure en l’error de treballar per assolir els objectius només d’uns quants.

3.- Gestionar bé els lideratges
Els lideratges són vitals per al bon funcionament del grup o grups de treball; han de ser facilitadors i és important que tothom es senti protagonista. La gestió dels rols i la dinàmica del grup és un element clau.

4.-Treballar les relacions
Treballar conjuntament, col·laborativament, és treballar relacions; és important construir i treballar l’arquitectura del o dels grups de treball.
Referència a una cita de Quim Brugué, a mode d’advertència: “hi ha una cosa pitjor que la participació ciutadana: les comissions interdepartamentals!”

5.- Definir el compromís institucional
És important que apareguin els noms de les entitats, els serveis i les institucions que participen en el grup o grups de treball, però la participació institucional es fonamenta a partir del compromís de les persones que les representen. No cal perdre mai de vista aquesta dimensió personal i valorar sempre el doble compromís: l’institucional i el personal.

La jornada Junts x Multiplicar va ser molt positiva i dies enrere l'Ajuntament de Salt ens va enviar el document de treball i conclusions. Aquest és només un petit granet de sorra de la feina, gran feina, que s'està fent a Salt per a la millora de la convivència i la inclusió social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada