dimecres, 6 d’agost del 2008

Els preus dels aliments: menjar espaguetis i fer una coca ens sortirà més car!

La compra diaria, por las nubes, de Territorio Vergara del diari Público

A casa mengem sovint espaguetis; no només perquè a la mainada, en aquest cas a les meves filles, els encanta; a la Sira i a mi també. Els espaguetis tenen l'encant de ser una pasta juganera: és divertit menjar-se'ls, fent girar la forquilla procurant agafar-ne un bon cabdell per endinsar-lo dins la boca, fent entrar, tot xuclant amb els llavis, el darrer espagueti... Amb sala de tomàquet i formatge i un xic d'orenga, a la carbonara o bé amb salsa de formatge blau els espaguetis són un plat habitual a casa nostra, com en moltes altres cases...

A casa en comprem de dos tipus, els de sempre i uns altres més primets, més fins. Aquests segons ens agraden, especialment a la Sira i a mi, amb salsa de formatge blau. D'espaguetis en seguirem menjant i comprant, malgrat segons informava ahir el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el seu preu ha augmentat, el darrer any, un 26,57%. El tomàquet natural ha augmentat un 10,11% i el formatge emmental un 4,97 %. Malgrat aquests augments també els seguirem tenyint de vermell (renunciarem als llavis i les galtes rialleres i tacades de tomàquet dels infants!) amb un polsim de formatge!.

A casa també solem fer coques; em fem seguint bàsicament dues receptes: una que sempre he entès que era la tradicional i la del iogurt. En qualsevol cas ous, farina, sucre, llimones i un xic d'oli en són els principals elements, amb el llevat, naturalment.

Segons ha publicat el Ministeri d'Indústria, també han pujat molt les llimones, però en aquest cas la incidència en l'economia familiar és menor, ja que habitualment ens en servim d'un llimoner que hi ha a casa la meva àvia materna, a Cantallops. El preu de les llimones ha augmentat, el darrer any, un 64,21 %. També ha pujat el preu de l'oli de gira sol (47,12%), de la farina (31,30%), dels ous (11,82%) i del iogurt (11,16%). El preu del sucre en canvi ha baixat un 0,96%.

Seguirem fent coques a casa, per dies especials i per dies que n'esdevenen perquè hi ha una coca per mossegar: coques amb poma, amb pinya o bé de xocolata, recobertes també de xocolata amb una pluja de virutes de sucre de colorets!. A les nenes a més els agrada tan fer les coques com menjar-se-les, encara que a vegades alterin el meu ordre i pulcritud!.

La notícia positiva és que el preu de les cebes i les anxoves ha baixat un 9,75% i un 5,11% respectivament. La ceba, sempre cuita, ens encanta a la majoria i és un aliment habitual en la nostra cuina; les anxoves ens encanten a la Sira i a mi, sobre una bona torrada untada de tomàquet amb un raig d'oli d'oliva. Fa temps que no en comprem d'anxoves... qui sap, potser avui faré un pensament...

----------------------------

pd1: nota de premsa del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, també en pdf amb el llistat d'aliments.

pd2: 1 mateixa notícia, 2 titulars: un destaca els preus que baixen, els altres els preus que pugen... Al consumidor de premsa l'atrau més el titular d'alerta... i l'augment dels preus sempre és més noticiable, sobretot en situacions econòmiques com la que estem vivint... El govern opta per destacar, en primera instància, els productes que han baixat de preu.


Titulars dels diaris:

El Punt: Les llimones, l'oli i la farina són els aliments que més s'encareixen
Diari de Girona: El preu de les llimones es dispara un 64% en només dotze mesos
El País: El precio de los alimentos sube con fuerza pese a la debilidad del consumo
El Periódico de Catalunya: El preu dels productes de la dieta mediterrània es dispara
Público: La cesta de la compra se resiente con los limones, el aceite y la harina
La Razón: Los alimentos básicos suben hasta seis veces más que la inflación


Titular del Ministeri: En julio disminuyeron los precios de las anchoas, las chirlas, los pimientos y las judías verdes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada