dilluns, 24 de febrer del 2014

35 anys després, l'editorial del primer Punt Diari!

Vinyeta de BACH publicada al número 1 del Punt Diari el 24 de febrer de 1979.

Un diari ben nostre
(editorial del Punt Diari del 24 de febrer de 1979)

"Amic lector, tens a les mans el primer número de Punt Diari. És un diari nou, i, a més, força especial. Te'l mires amb curiositat i et fas, probablement, moltes preguntes: quines informacions dóna, quin és el propietari, si segueix una tendència concreta, si amb aquest ja en tindrem prou o n'haurem de comprar un altre per saber les notícies de fora de les nostres comarques, si valdrà la pena tornar a comprar-lo demà. I un llarg etcètera.

La criatura acaba de néixer. És be difícil que aquest número respongui ell tot sol a tantes qüestions. Entre altres raons, perquè Punt Diari neix amb el coratge i el delit de viure, de créixer i de fer-se gran en tots els sentits. El part - sinó prematur, sí força complicat - ens ha donat un infant que, tot i fer certament el seu primer gran crit a la vida, no és encara del tot allò que ha de ser.

D'altra banda, hi ha la forta ensopegada de dilluns passat: un grapat de problemes tècnics acumulats durant el dia va impedir que els tallers reeixissin en la composició i muntatge del primer número. Això va fer que Punt Diari, que ja estava totalment elaborat, no pogués sortir al carrer el dia 20, tal i com havíem programat. Des d'aleshores, la redacció ha tingut cada dia el diari a punt, però no ha estat fins avui que s'ha pogut trobar una fórmula d'emergència per a la impressió.

Cal fer, ja d'entrada, una declaració fonamental: Punt Diari vol ser el diari de l'Alt Empordà, del baix Empordà, de la Cerdanya, de la Garrotxa, del Gironès,. del Ripollès, de la Selva. Ho vol ser de cada comarca i de totes elles alhora, perquè les creiem prou vives per generar,. en quantitat i en qualitat, el corrent d'informació que s'exigeix d'un diari. Portaveu, hem dit, al servei de les nostres comarques, amb la seguretat que en ser-ho ens convertim, també, en un diari al servei general de Catalunya. És lògic, doncs, que la informació de les nostres comarques i de la resta de Catalunya es constitueixi com a justificació i àrea primordial d'interès, sense descuidar-nos però la informació general d'Espanya, del món, de la cultura, dels esports, dels espectacles...

Tant o més arriscada que aquesta, una altra declaració fonamental: Punt Diari vol ser un diari independent, perquè creiem que la independència és la base més sòlida per a una informació objectiva i imparcial. Amb aquesta fita s'ha constituït una empresa la titularitat de la qual fos el més repartida possible, per tal d'evitar llaços que hipotequessin aquesta voluntat de ser "un diari ben nostre", és a dir de tots. respectarem totes aquelles tendències, opinions, i programes polítics en el que tinguin d'expressió d'un servei noble i plural a la nostra gent, però demanem des d'ara que sàpiguen també tots respectar la nostra independència, ja que en ella hi ha la base que ha de garantir el nostre servei fidel al lector des d'una perspectiva ètica i de professionalitat periodística ben neta i inqüestionable.

Probablement seguirem suant el part durant uns quants números més. Però quan la imatge resti definitivament asserenada, Punt Diari farà també honor al compromís de ser un diari assenyat i entretingut per acompanyar cada matí la quotidianitat que aplega homes i dones de les nostres comarques. Un diari àgil i modern, que vol assolir progressivament més altres volades.

I, finalment, un diari en català. No ens hem cansat de repetir que si hi ha a Catalunya unes comarques que demanen i exigeixen el seu diari, i justament en català, aquestes són les comarques gironines. esperem convertir-nos així en un altre vehicle per  ala normalització de la nostra llengua, tot proclamant des d'ara el nostre respecte més profund a la resta de les llengües germanes, tan profund com ha de ser també el nostre respecte a tots els altres pobles d'Espanya."

35 anys del Punt Diari

El dissabte 24 de febrer de 1979, avui fa 35 anys, va sortir el número 1 del Punt Diari, diari que, fent honor a la seva vocació comarcal, va sortir amb 3 edicions! Mesos abans, el 23 de desembre de 1978, rel Punt Diari va publicar una edició especial, una mena de "número zero", en el que ja anunciaven la voluntat de sortir definitivament la segona quinzena de febrer!

Avui, per recordar i celebrar els 35 anys del Punt Diari, us he reproduït l'editorial del primer número, tota una declaració de principis!

Des d'aquell llunyà 24 de febrer de 1979 el diari ha canviat molt, com ha canviat molt el  nostre País... Més enllà dels canvis en l'accionariat destaquen els canvis que ha tingut de capçalera, passant a dir-se El Punt a partir de l'any 1990 i, fruit de l'absorció / fusió amb el diari Avui, El Punt Avui a partir de mitjans de 2011.

Llegir el diari, però, segueix essent un hàbit al que de moment no vull renunciar... i, malgrat la crisi dels mitjans de comunicació, prefereixo fer-ho en paper. I a casa, de sempre, el diari en paper que hem llegit, el diari de cada dia, ha estat i és El Punt Avui!

Avui fa 35 anys que va néixer el Punt Diari... un dels qui aquell dia "va anar de part" va ser el meu pare, Just M. Casero, un dels fundadors del diari...

Per molts anys El Punt Avui pels 35 del Punt Diari!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada