divendres, 4 de juliol del 2008

Els Congressos del PSOE i el PSC a la xarxa


Avui comença el 37è Congrés Federal del PSOE, que es tancarà el diumenge dia 6. D'altra banda entre els dies 18, 19 i 20 de juliol es celebrarà l'11è Congrés del PSC.

Com en la resta de congressos d'altres partits polítics, els socialistes no només tenen una dimensió interna, en clau interna de partit, de debat de ponències i estatuts, sinó que també tenen una gran projecció externa a nivell de difusió i, sobretot, comunicatiu, especialment a través de les TIC.

En aquest sentit el salt respecte fa 4 anys és considerable, degut sobretot a l'eclosió de diverses xarxes socials. Ja en les darreres campanyes aquesta és una qüestió que ha anat prenent força, dins el què s'anomena la política 2.0

Tornarem després al concepte de política 2.0, però centrem-nos ara en els congressos:

37 Congreso Federal del PSOE: web del Congrés.
S'hi poden trobar, amb una nagevació senzilla: la convocatòria i la ponència marc del congrés, i d'altra informació.

També s'ha activat el blog del 37è Congrés del PSOE.

Naturalment el canal de TV del PSOE (ipsoetv) també en fa un seguiment, com sobretot el canal de youtube del PSOE, on podem trobar, per exemple, aquest vídeo de benvinguda al 37 Congrés per part de Zapatero.



Però fins aquí no hi hauria massa novetats respecte fa quatre anys. Entren en joc, més enllà dels blocs, dues xarxes socials: el facebook i el twitter.

En aquesta línia podem trobar el twitter del 37 Congrés del PSOE, i els grups del facebook del PSOE i el del facebook 37 Congrés.

11è Congrés del PSC: web del congrés.
També amb una navegació senzilla, s'hi poden trobar els Estatuts i codi ètic, la ponència marc i el document d'esmenes.
Hi ha un apartat de notícies i de vídeos. Un dels vídeos, per exemple, és el de la presentació del Congrés per part de José Zaragoza. Vídeo que naturalment també es troba al canal de youtube del PSC.



També hi ha un espai anomenat participació, on hi ha els enllaços al facebook del PSC i del twitter del PSC. Finalment hi ha la possibilitat de sindicació dels continguts dels canals de documents, notícies i vídeos de l'11è Congrés del PSC.

És a dir, que els congressos es poden seguir per terra, mar i aigua... i no cal assistir-hi per saber, quasi a l'instant, el què s'hi cou, ja que amb eines com el twitter, per exemple, pots estar al corrent d'aprovació d'esmenes o intervenció de ponents...

Els congressos dels partits, també els actes electorals de masses, ja no només reserven espai pels periodistes, també en reserven pels blocaires, en espais amb connexió a internet. No se'ls escapa que la xarxa és un potent mitjà de comunicació i relació entre persones.

Jo no assistiré a cap dels dos congressos... però els seguiré, de ben segur, per la xarxa i, naturalment, pels diaris i informatius de ràdio i televisió...

--------------------------

pd: què és la política 2.0?. Algunes aportacions interessants són:


Fragment: La política 2.0 (la aplicación de blogs y redes sociales al mundo político) es el tema de moda entre los partidos franceses. Todos están moviéndose, en curioso contraste con lo que ocurre al otro lado de los Pirineos. Por eso me han gustado los siguientes principios inspirados en el Cluetrain Manifesto y que parecen inspirar este movimiento de renovación política

Cinco claves de la política 2.0 en el 2008, publicat per Antonio Gutiérrez-Rubí.

Fragment: 2008: Los políticos van más allá de la movilización, haciendo de sus ideas y proclamas su valor esencial. Su imagen de líder cercano es el producto a vender y despliegan sus estrategias online con nuevos formatos. Ahora es el momento de los vídeoblogs y de las redes sociales que les obligan a experimentar nuevas estrategias de márketing político. Todo ello teniendo en cuenta el factor hispano que va marcando la importancia del idioma en la Red. El español continua creciendo y poco a poco deja claro que el inglés no se impone como la lengua hegemónica en Internet. Los políticos lo saben y lo utilizan.

Política 2.0: 10 tesis, publicat per Netoraton.

Fragment:
1-Algo se cuece en Internet, y esta marea desbordará -ya lo está haciendo- los diques de los partidos.
2-La productividad del “político 2.0” no está ligada a actividades físicas sino mentales. Sistemas jacobinos de gestión ya no son adecuados, la pasión y el compromiso son la cocaína y el cronómetro de la nueva productividad
.


Fragment: Però el detonant del debat ha estat l'article de Gutiérrez - Rubí. La tesi central de l'article de Gutiérrez - Rubí és que no estem davant d'un procés d'innovació tecnològica, sinó en un escenari de canvi de model. Les eines 2.0 ens permeten fer una política més directa, més participada, més diversa, més plural, més complexa. Si no canviem la forma de fer política, les eines (els blogs, els twitters, els facebooks) no són més que un joc d'encenalls

1 comentari:

  1. Hola!
    Gràcies per la referència!
    Molt útil el recopilatori de recursos!
    Una abraçada!

    ResponElimina