diumenge, 6 de juliol del 2008

El proper PSOE

El PSOE dels propers 4 anys ja està definit, després del tancament del seu 37è Congrés Federal. Personalment m'agrada com es perfila, el nou PSOE. Molts de vosaltres pensareu: "i doncs, què s'espera sinó d'un socialista?..."

Doncs d'altres vegades el PSOE no m'ha agradat tant, què voleu que us digui... i no només a mi, també a molts altres companys socialistes... Perquè a molts socialistes, i els que jo conec més són els del PSC, i en especial els de les comarques gironines, ens agrada que el PSOE sigui un partit central (que no de centre), però d'esquerres i que es defineixi plural i que interpreti amb aquesta mateixa pluralitat la composició de l'estat espanyol.

En qualsevol cas no deixa de ser curiós que després que el PP hagi dibuixat un retorn a posicions més moderades, més de centre, el PSOE dibuixi, en el seu congrés, un viratge més decidit cap a l'esquerra, a través de propostes que, precisament, marquen les diferències amb els posicionaments del PP (laïcitat, defensa de totes les llengües oficials, llei de l'avortament, vot de les persones immigrades...).
De fet, en un congrés en què no hi ha cap qüestionament de lideratge [resultats de la votació de l'Executiva Federal: 930 vots emesos, 920 a favor (98,92%), 10 en blanc (1,08%)], és natural que sobresurti més el debat de les idees i que es subratlli més la renovació i els canvis estructurals. En aquest sentit els noms i titulars han estat tres:

. José Blanco "Pepiño", peça fonamental del pinyol de Zapatero, guanya més pes polític com a vicesecretari general del PSOE.

. Leire Pajín, nova secratària d'organització en substitució de José Blanco, simbolitza la renovació (32 anys), assumint un càrrec clau en qualsevol partit.

. Bernarda Jiménez, primera persona immigrada que s'incorpora a la direcció nacional d'un partit d'àmbit estatal, com a nova secretària d'immigració i convivència, simbolitza el compromís del PSOE amb la immigració.

I en clau catalana?. La defensa del català i del model d'immersió lingüística marquen un posicionament clar del PSOE, reforçant la idea de sumar, no restar i, sobretot, no dividir, confrontar, contraposant-se d'aquesta manera no només al PP, també als qui defensen el manifest en defensa del castellà [Manifiesto por la lengua común, en .pdf].

Pel que fa al PSC, més enllà de destacar que Carme Chacón i Miquel Iceta, en substitució de José Montilla, són ja membres de l´Executiva del PSOE (nota premsa del PSC), formaran part del Comitè Federal com a delegats del PSC: Helena Arribas, Manuel Bustos, Daniel Fernández, Antoni Castells, Maribel García, Marina Geli, Pere Navarro, Montserrat Tura, José Zaragoza, Bartomeu Muñoz, Lídia Santos i Xavier Sabaté.
Trobo molt encertat i necessari la substitució de José Montilla per Miquel Iceta, sobretot pensant en el President Montilla.

La valoració que fa el PSC del 37 Congrés Federal del PSOE és molt positiva, tal com ho expressaven Chacón i Iceta: “Un Congrés molt bo pel PSOE, molt bo pel PSC i, sobretot, molt bo per Catalunya”.

M'agrada el PSOE que ha sortit del seu 37è Congrés Federal, d'aquí quatre anys veurem si els propòsits d'aquests dies han arribat, en major o menor grau, a bon port... Jo espero, confio, que sí...

--------------------------------

pd1: Composició de la nova executiva federal del PSOE:

- Presidente: Manuel Chaves
- Secretario general: José Luis Rodríguez Zapatero
- Vicesecretario: José Blanco
- Secretaria de Organización: Leire Pajín
- Secretaria de Relaciones Institucionales y Política autonómica: María del Mar Moreno
- Secretaria de Política Internacional y Cooperación: Elena Valenciano
- Secretario de Ideas y Proyectos: Jesús Caldera
- Secretario de Política Municipal y Libertades Públicas: Antonio Hernando
- Secretaria de Educación y Cultura: Cándida Martínez
- Secretario de Economía: Octavio Granado
- Secretaria de Igualdad: Soledad Cabezón Ruiz
- Secretaria de Bienestar Social, Empleo e Inmigraciones: Soledad Pérez
- Secretario de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino: Hugo Alfonso Morán Fernández
- Secretario de Movimientos Sociales y Relaciones con las ONG: Pedro Zerolo
- Secretaria del área de Innovación y Nuevas Tecnologías: María González Veracruz.
- Secretaria ejecutiva de Ordenación del Territorio y Vivienda: Inmaculada Rodríguez-Piñero
- Secretario ejecutivo de Libertades Públicas y Derechos de Ciudadanía: Alvaro Cuesta
- Secretaria ejecutiva de Conciliación Laboral: Eva Almunia
- Secretario ejecutivo de Cultura: José Andrés Torres Mora
- Secretaria de Integración y Convivencia: Bernarda Jiménez
Vocales: Carme Chacón, Alfredo Pérez Rubalcaba, Rodolfo Ares, Francia Armengol, María Luisa Araújo, Pilar Alegría, Miquel Iceta, Eduardo Madina, José Antonio Sánchez Bugallo, Maru Menéndez, Javier Barrero y Francisca Luengo.

pd2: Tots els noms de la direcció socialista a un sol clic.

pd3: IDEAS: Igualtat+Drets+Ecologia+Acció+Solidaritat=IDEAS. La “Fundación IDEAS”, sota la responsabilitat de Jesús Caldera, haurà de ser no només labotarori d'idees, també una plataforma d'apropament a la ciutadania.

pd4: alguns vídeos interessants.

Nueva ejecutiva del PSOE




Videoblog 5: liveblogging




Barra libre (5)




Videoblog 6: bloggers periodistas




Zapatero, reelegido secretario general




Videoblog 7: sobre los blogs políticos




pd5: El 37 Congrés Federal del PSOE en imatges al Flikr del PSOE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada