dimarts, 21 de novembre del 2023

Del 155 a l'amnistia


El 27 d'octubre de 2017 es va aprovar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, fet que va suposar la suspensió del govern català i la intervenció de l'espanyol. El PSOE de Pedro Sánchez, aleshores a l'oposició, va ser un dels partits que va votar-hi a favor.

Entre el 31 de maig i l'1 de juny de 2018 va culminar la moció de censura que el PSOE va presentar contra el president Mariano Rajoy i va encimbellar el seu candidat, Pedro Sánchez, a la presidència del govern espanyol.

El 22 de juny de 2021 el Consell de Ministres, ja amb Pedro Sánchez com a president del govern espanyol fruit de les segones eleccions generals de 2019, va aprovar els indults als presos polítics.

El 13 de juny de 2023 el PSOE va presentar, per a la seva tramitació, la llei d'amnistia al Congrés de Diputats; el 16 de novembre Pedro Sánchez va ser de nou investit president del govern espanyol, rebent el suport, entre d'altres, dels partits independentistes.

Podem posar-hi totes les paraules que vulgueu, tots els arguments, totes les paràfrasis, totes les hipòtesis, totes les hipèrboles i fins i tot totes les sospites, però els fets diuen (més que qualsevol paraula) que en sis anys el PSOE de Pedro Sánchez ha passat de votar el 155 a proposar la llei d'amnistia, passant pels indults.

Em sembla prou interessant, aquest viratge, tant com les circumstàncies que l'han motivat, sobretot perquè dibuixa un nou escenari polític a Espanya que, tot i que fràgil, trenca amb l'escenari de confrontació nacional d'anys enrere entre els partits espanyols i els independentistes. De la confrontació al pacte.

El camí traçat pel PSOE, del 155 a l'amnistia, li permet reforçar el relat del diàleg i la negociació, de la desjudicialització del procés i de la cicatrització de les ferides obertes, algunes literalment, l'1 d'octubre.

Serà interessant veure la trajectòria de la llei d'amnistia, també la del nou govern de Pedro Sánchez, més collat i condicionat que mai. La realitat d'avui, però, és que el PSOE defensa l'amnistia i el català a les institucions europees, i potser si al seu dia Albert Rivera hagués pactat amb Pedro Sánchez, les coordenades del PSOE ara potser serien unes altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada