dijous, 29 de febrer del 2024

Quan Girona va deixar de ser Gerona

Fotografia: El Punt

Avui fa 32 anys que Girona va deixar de ser, oficialment, Gerona. El 29 de febrer de 1992 el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava la llei que regulava el topònim oficial de la ciutat i de la província, que passava a dir-se, oficialment, Girona.

El fet més visible d'aquest canvi del topònim oficial va ser les matrícules dels vehicles, substituint les lletres "GE" per les desitjades "GI", intensament reclamades gràcies, sobretot, a una campanya del diari El Punt.

L'octubre de 1991 el diari va iniciar la campanya "Girona, i punt!", que a banda de recollir milers d'adhesions, sobretot va consistir a regalar dos adhesius amb les lletres "GI" per enganxar a les matrícules dels cotxes. La campanya, amb més de 28.000 adhesions i més de 150.000 adhesius dobles repartits, va ser tot un èxit.

A partir de principis de març de 1992, doncs, les noves matrícules ja van sortir amb la "GI" i aquest canvi, a banda de l'impacte a les comarques gironines, va tenir un imprevist impacte a més de 900 quilòmetres de distància, a Gijón.

Aleshores les matrícules tenien un distintiu provincial, com el "GE" que va passar a "GI" a les comarques gironines, i a Astúries, comunitat autònoma uniprovincial, el distintiu de les matrícules era una "O", en referència a la lletra inicial de la capital, Oviedo

Coneguda la rivalitat entre Oviedo i Gijón, els "xixonesos" van veure en aquest canvi de la toponímia oficial de Girona l'oportunitat per "alliberar-se" de la "O" referida a Oviedo de les seves matrícules, i molts van optar per matricular els seus cotxes a la província de Girona, per lluir la "GI" a les seves terres asturianes, en al·lusió a Gijón.

Avui fa 32 anys que Girona és Girona, aquí i a la Xina popular, tot i que ara les matrícules ja no duen cap distintiu territorial. Fa 32 anys a Girona i a les comarques gironines vam guanyar una reivindicació que feia anys que es lluitava, en defensa de la nostra llengua. Aquesta és una fita que podem commemorar cada quatre anys, com el d'enguany, els anys de traspàs...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada