dissabte, 5 de desembre del 2015

#MinutsMusicals de versions amb "Porque te vas"


L'altre dia fullejava de nou "Setze fetges", llibre que l'humorista Jaume Perich va publicar la primavera de l'any 1971; el llibre és d'una (gens) sorprenent i vergonyosa actualitat! Però no és del seu humor del que volia parlar avui, sinó de la dèria, quasi mania persecutòria, que en Perich tenia vers el músic i cantant José Luís Perales, ho reconec, una de les meves debilitats!

És evident que la cançó d'avui José Luís Perales no la va escriure pensant amb en Perich, però potser va preguntar-se el mateix fa un xic més de 20 anys, quan el genial humorista ens va deixar...

Perales va escriure "Porque te vas" l'any 1974 per a la cantant Jeanette, que aleshores ja era famosa per "Soy rebelde", cançó publicada també l'any 1971. "Porque te vas" va assaborir l'èxit dos anys després, quan Carlos Saura la va fer servir com a tema principal de la seva pel·lícula "Cría cuervos".

La cançó, que inevitablement ens evoca, com tantes altres, un temps, un país, és de les més representatives del pop espanyol a nivell internacional i no són poques les versions que se n'han fet en altres idiomes.

Per mi la millor versió és la d'un grup poc escoltat, més enllà d'aquesta versió, Presidente, amb un fantàstic videoclip d'estètica dels anys setanta!

Però avui també voldria destacar una versió més rockera, la del grup de punk-.rock argentí Attaque 77, i la que el grup de pop espanyol La Oreja de Van Gogh (Amaia Montero) va fer, en aquest cas cantada per Amaia i el propi Perales.

Amb aquesta cançó de José Luís Perales de fons fulleixo els "Setze fetges" de Jaume Perich en una combinació que trobo excel·lent, mentre entre dents jo també taral·lejo...

"Hoy en mi ventana brilla el sol
y un corazón
se pone triste contemplando la ciudad
por que te vas"...











També podeu escoltar aquestes versions (tot i que no totes!) en aquesta llista de reproducció de Spotify!



I la setmana vinent uns minuts musicals de versions trucant a la Terra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada