dissabte, 12 de setembre del 2015

#MinutsMusicals de versions amb "Pale Blue Eyes"


The Velvet Underground era molt més que Lou Reed, és evident, tot i que hi ha molt de Lou Reed en la Velvet Underground.

The Velvet Underground és un d'aquells grups que semblen ser, amb el pas dels anys, més citats que escoltats, grups de culte que han inspirat molts altres artistes i bandes, però que no van vendre discs a dojo...

El binomi creatiu Reed/Cale va donar des del principi cançons enormes de la talla de "Venus in Furs", "Heroin" "Sunday Morning", "Femme Fatale" o "I'll Be Your Mirror".

Però si l'època era convulsa (finals dels anys seixanta, principis dels setanta del segle passat) també ho era la vida dins el grup, que va tenir com a mànager a Andy Warhol fins que Reed en va voler prescindir, com va prescindir també, sembla que per elecció de la resta de la banda, de John Cale a partir de la gestació del tercer disc del grup, publicat l'any 1969 amb el mateix nom de la banda, "The Velvet Underground", i en el que Reed apareix com a únic compositor de les cançons.

Aquest disc transforma la sonoritat del grup, més tranquil·la i allunyada de l'experimental dels inicis, en la que Lou Reed trobarà també el seu propi só quan iniciï la seva carrera musical en solitari.

El disc conté grans cançons, però per mi destaca especialment la melòdica "Pale Blue Eyes", una cançó d'amor farcida de tristesa i alegria, una cançó d'amor gens ensucrada que evoca uns ulls blaus que encisen alhora que són, per moments, la perdició...

La cançó ha estat versionada entre d'altres per Patti Smith, poc després que es publiqués, però va viure una segona joventut amb la versió que REM va fer l'any 1987; a mitjans dels anys noranta la cantant brasilera Marisa Monte també en va fer una magnífica versió.

Avui escoltarem l'original de la Velvet, i les versions de Patti Smith, de REM i de Marisa Monte... I sou dels que heu escoltat poc The Velvet Underground us animo a fer un repàs per la seva discografia, hi trobareu autèntiques perles!









També podeu escoltar aquestes versions (tot i que no totes!) en aquesta llista de reproducció de Spotify!



I la setmana vinent uns minuts musicals de versions amb la petita ajuda d'uns amics...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada