divendres, 26 de juny del 2015

El vídeo de la setmana: ensenyar a pensar

Aquests darrers dies les meves filles han portat a casa les notes, les qualificacions que cada un dels mestres ha considerat que tenen en relació als coneixements (se suposa) assolits i demostrats al llarg del curs.

Les notes, val a dir-ho, en general són excel·lents i com a pare no puc evitar mostrar-me més que satisfet, tot i que més que les notes en sí a mi el que m'interessa més és la seva capacitat de treball, la responsabilitat que assumeixen vers el seu aprenentatge i el compromís que adquireixen amb elles mateixes en el dia a dia per estudiar, formar-se i créixer com a persones.

Les notes, doncs, són només una part del què jo, com a pare, valoro a nivell escolar i educatiu de les meves filles, i per bones, excel·lents que siguin, tot sovint trobo algun "però" que, malgrat les notes semblin negar-lo, per mi és del tot justificat: com s'organitzen fa feina, quines distraccions tenen, etc.

Els coneixements són només una part de l'educació, part important, necessària, i imprescindible, diria jo, de la formació de qualsevol persona, però els coneixements no ho són tot, no són la finalitat sinó el mitjà a través del qual coneixem el món que ens envolta i ens coneixem a nosaltres mateixos per ser crítics, aleshores sí, amb el món que ens envolta i amb nosaltres mateixos, posant en dubte precisament part del què del món i de nosaltres mateixos hem après i conegut!

En aquest vídeo en diuen pensament crític, i la base del pensament crític és ensenyar a pensar, quelcom que, sense que necessàriament s'hagi de qualificar i traduir en notes, hauria de formar part del currículum de qualsevol sistema educatiu i, naturalment, també de l'educació de la qual els pares i martes som responsables!

Aquests dies les meves filles han portat les notes de l'escola i l'institut a casa i són, en general, excel·lents! Les celebrarem doncs són fruit del seu treball i esforç al llarg del curs, però tan jo com elles sabem que, tot i ser importants, les notes no ho són tot!



Bon divendres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada